TIPS UNTUK ANAK MAKAN & MENYUSU KETIKA DEMAM

Demam adalah satu keadaan semulajadi yang menandakan bayi atau kanak-kanak sedang melawan penyakit. Jadi akan menjadi kebiasaan kanak-kanak tiada selera makan dan tidak mahu menyusu. Ini mungkin kerana gejala hidung tersumbat, sakit tekak, batuk dan rasa badan yang tidak selesa.
.
Apa yang mommies boleh buat adalah pantau suhu badan bayi setiap jam dan dapatkan pemeriksaan doktor sekiranya suhu badan bayi terlalu tinggi.
.
1) Penyusuan ibu dapat membantu mempercepatkan penyembuhan bayi kerana antibodi dalam susu ibu akan dipindahkan kepada bayi semasa menyusu. Jadi sebaiknya kerapkan juga menyusu anak ketika ini.
.
2) Susukan bayi dalam posisi menegak dengan kedudukan kepala dan dada bayi lebih tinggi dari perutnya.
.
3) Gunakan nasal aspirator untuk mengeluarkan hingus bayi.Sebagai alternatif semburkan dan sapu Happy Boo pada bahagian dada, belakang dan tapak kaki bayi untuk mencairkan kahak dan melegakan pernafasan. Boleh juga menggunakan bawang putih.
.
4) Hidangkan sup ayam untuk meningkatkan sistem imun tubuh kanak-kanak. Lebihkan juga air kosong & vitamin c.
.
5) Sekiranya anak anda tidak mahu makan, jangan paksa sebaliknya berikan snek yang lebih banyak dan berkhasiat beberapa jam kemudian.
.
6) Jangan ‘rasuah’ belikan mainan atau gula-gula untuk pujuk anak makan. Tabiat ini akan menyebabkan anak terbiasa hanya makan bila ada mainan atau gula-gula tadi.
.
.
Nak cuba Happy boo? JOM Dm admin atau WhatsApp 017.218.3049 sekarang!
.
Rujuk laman web http://www.naturesworldresources.com/ untuk maklumat lanjut.
.
.
#happyboo #naturesworldresources #happyboohq#agendiperlukan #flucure #coughcure#naturalbabyproduct #baranganbayi#kedaibaranganbayi #beauty #health #organic#tipskesihatan #happyboolovers #babyshop#momandbabyshop #natural #bazaarpaknil #bazaar#herbal #produkbaby #productnatural #viral#testimoniberkesan

Author

Share