5 TIPS PENJAGAAN KULIT SEMASA HAMIL

5 TIPS PENJAGAAN KULIT SEMASA HAMIL

kakejamenulis

Kebanyakkan para ibu akan mengalami perubahan pada kulit muka dan badan masa pregnant. Walaupun muka selalu licin berseri dari kecik boleh tiba-tiba ada masalah, artis pun tak terkecuali 😣

Faktor utama ialah perubahan hormon dalam badan lah kan, dan mungkin gaya hidup yang berbeza masa hamil macam tidur tak cukup dan tak lalu minum air.
Sebelum korang cuba semua benda, yang utama sekali ialah jangan stress stress sangat tau. Perubahan kulit ni selalunya sementara sahaja. Lepas bersalin insyaaAllah beransur hilang. Encik suami pun selalu lah ya bagi moral support, puji puji preggy mommy nii πŸ€—

Okay jom baca 5 Tips Penjagaan Kulit semasa Hamil yang korang perlu beri perhatian untuk penjagaan kulit semasa hamilπŸ‘‡

1) SUNBLOCK
Antara masalah kulit biasa waktu hamil ialah kulit kusam, tompok-tompok gelap pada pipi, dahi, leher disebabkan oleh peningkatan hormon melanin. Bila terdedah pada matahari, tompokan ni akan bertambah gelap. Jadi biasakan pakai sunblock dan kalau kita lama dekat luar, sunblock kena pakai semula tau selepas 2, 3 jam. Kalau nak tambah sunblock atas makeup, korang boleh dap perlahan-lahan sunblock guna makeup sponge bersih πŸ‘Œ

2) VITAMIN C & E
Dua bahan ni sangat membantu untuk kita mengatasi masalah kulit secara general, dan sangat digalakkan untuk guna krim atau minyak yg ada salah satu atau dua bahan ni dekat stretchmarks. Bila kulit lebih elastic dan lembut, ia boleh kurangkan kesan stretchmark semasa pregnant dan selepas bersalin.

3) SKINCARE
Untuk atasi jerawat dan bintik-bintik hitam yang begitu subur naik masa pregnant ni, carilah pencuci muka yang lembut untuk kulit. Jadi korang kena bersedia dengan perubahan skincare yang korang guna. Samada beberapa atau seluruhnya. Berhati-hati memilih skincare. Pastikan ada list bahan didalamnya. Terutamanya masa pregnant, ada ingredient dalam skincare/krim jerawat yang tak sesuai untuk ibu mengandung. Consult dengan doktor dulu tauu ☝️

4) PAKAIAN LONGGAR & SELESA
Kulit melecet dan gatal-gatal masa mengandung juga perkara yang biasa berlaku. Pakai pakaian yang longgar dari material yg selesa macam cotton. Bila berpeluh pun diserap supaya mengurangkan risiko ruam dan infection kulit. Boleh juga guna bedak atau baby oil pada kawasan yang mudah melecet.

5) PEMAKANAN, AIR, DAN SENAMAN
Kadang-kadang pregnancy boleh mewujudkan allergy baru dalam pemakanan kita yang kita tak pernah ada sebelum ni. Haa jadi kalau tiba-tiba naik banyak, cuba track dan tukar pemilihan makanan kita. Kurangkan yang tinggi gula, garam, MSG, dan cukupkan minum air. Senaman juga antara cara cepat keluarkan toksin dari badan dengan berpeluh. Ibu ibu mengandung yang biasakan senaman berjalan juga lebih mudah untuk bersalin tauu πŸ˜‰

facebook kredit : Aizah Zarirah

Artikel berkaitan

Author

Share