Tips Ibu Menyusu Tidak Mudah Putus Asa.

 

Biarpun kita di lihat seperti ibu hebat, mengurus segala keperluan anak dengan baik, namun sakit perit itu kadang buat kita rasa berputus asa. Lebih-lebih lagi dalam alam penyusuan. Tipulah kalau tak ada halangan.

1. JANGAN ADA PERASAAN BERSALAH DAN GAGAL.
Rasa nak nangis, nak marah malah stress bila rasa gagal dalam menyusukan anak. Hindari dari terus begini. Lakukan perkara yang di sukai atau minta nasihat dari rakan atau ibu yang jadi pemangkin semangat.

2. REHAT YANG CUKUP
Badan letih juga selalu jadi penyebab kepada putus asa. Sebaiknya gunakan waktu sebaiknya dan elakkan menghabiskan masa dengan gajet. Tidur seketika buat badan jadi segar.

3. MINTA BANTUAN
Apa salahnya sekali sekala, ringankan mulut utk minta bantuan dari orang keliling. Suami juga patut main peranan. Bawa anak bersiar-siar sementara kita di rumah berkemas rumah atau pun berhias.

4. ME TIME
Sesekali perlu berjalan-jalan keluar rumah. Bawa bayi bersama. Pasti seronok menyedut udara segar dari luar. Ataupun ajak suami makan angis atau bershopping.

5. MANDI AIR HANGAT
Menikmati mandian air hangat mungkin agak payah selepas kehadiran si kecil. Tapi apa salahnya cuba sekali sekala. Tentu badan terasa ringan dan segar.

Alam penyusuan ni memang mencabar lebih-lebih lagi dari segi mental. Selalu ingat bagaimana saat ibu kita bersusah payah. Selalu lah ingat besarnya ganjaran yang Allah beri pada ibu yang tak putus asa memberikan yang terbaik buat anak.

Tapi untuk beri manfaat pada bdan kita, kunyah #milkupcandy yang sememangnya membantu menambah susu badan serta memberi tenaga luar biasa. Nak lagi best? Ia juga mampu mencantikkan kulit juga. Mana tahu produk kami boleh kurangkan stress korang? Cubalah!

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share