6 TIPS ATASI SEMBELIT SELEPAS BERSALIN!!

6 TIPS ATASI SEMBELIT SELEPAS BERSALIN!!

kakejamenulis

“Stresnya aku nak ‘membuang’. Air dah cukup minum. Buah pun dah banyak makan. Nak makan ubat dan suplemen sebarangan takut tak sesuai dengan ibu berpantang pula. Aduh…. Tak senang duduk dibuatnya.” Bila dah masuk bilik air, meneran boleh ambil masa berjam-jam. Nak keluar, belum selesai. Nak duduk lama-lama dalam bilik air, penat. Lagi-lagi kalau tandas cangkung. Stressnya!!!

Ikuti 6 tips atasi sembelit selepas bersalin yang mudah ini.
Mudah-mudahan dapat mengurangkan rasa tidak selesa itu.

Tips atasi sembelit bersalin

1. Lebihkan Pengambilan Serat

Sembelit ketika kehamilan sebahagiannya disebabkan oleh rembesan hormon yang membuatkan sistem pencernaan lebih relaks. Oleh itu, lebihkan pengambilan serat dan bijirin penuh dalam makanan yang kita ambil. Orang Inggeris kata, ‘fibre’. Cari makanan yang ‘high-fibre’ Selain itu, amalkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam makanan untuk mengurangkan risiko. Makan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap. Dengan cara ini, perut akan lebih selesa dan kurang berasa kembung.

2. Minum Air Secukupnya

Berpantang atau tak, pengambilan air yang mencukupi sangat penting untuk badan yang sihat. Bila badan cukup air, sistem pencernaan dapat berfungsi lebih lancar. Amalkan minum 8 geas air sehari. Bagi yang bermasalah sembelit, boleh cuba minum jus prun atau air dengan perahan lemon. Minuman jus ini dapat membantu melawaskan pembuangan kita.

3. Semak Semula Supplement

Baca senarai kandungan dalam supplement yang korang consume, atau yang doktor bagi. Kalau ubat kita mengandungi kandungan zat besi yang tinggi walaupun kita tidak anemik, minta doktor untuk tukar supplemen kepada yang kurang kandungan zat besi. Pengambilan zat besi menyebabkan sembelit kerana hanya sebahagian sampai ke pembuluh darah, manakala yang lebihnya pergi ke sistem pencernaan kita dan menyebabkan najis menjadi keras. Guna alternatif lain atas saranan doktor seperti supplemen herba yang tidak menyebabkan sembelit.

4. Lakukan Senaman Ringan

Berpantang bukanlah alasan untuk kita tidak bersenam. Lakukan senaman ringan, boleh tengok dekat youtube. Bila badan lebih aktif, pergerakan usus untuk menghadam makanan lebih berkesan dan sembelit juga akan berkurang.

5. Amalkan Bakteria Baik

Bakteria baik amat berkesan untuk mendapatkan sistem penghadaman yang sihat. Dapatkan khasiat bakteria baik dengan pengambilan yogurt. Bakteria probiotik ini dapat mempercepat penghadaman makanan. Probiotik juga boleh didapati dalam bentuk suppelemen.

6. Amalkan Pemakanan Sihat

Apa yang kita makan semasa berpantang sangat penting untuk kesihatan kita dan bayi. Amalkan diet yang seimbang dan sihat. Pemakanan sihat mampu membekalkan khasiat disamping mengubati sembelit.

Elakkan karbohidrat yang diproses seperti nasi putih yang berlebihan dan pasta dan gantikannya dengan bijirin penuh seperti beras perang dan oat. Tambahkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang kaya dengan serat bagi sistem penghadaman yang efisien.

Kurangkan pengambilan minyak sayuran seperti minyak kelapa sawit dan marjerin. Gantikannya dengan minyak semulajadi dari avokado, dan mentega kacang.

“We are what we eat” adalah pepatah sesuai untuk menangani segala ketidakselesaan pada badan. Gaya hidup yang sihat amat penting untuk kesihatan tubuh badan.

Hal ini perlu dititikberatkan semasa berpantang kerana kita adalah pembekal nutrien pada bayi. Amalkan diet yang sihat dan aktifkan diri dengan senaman ringan.

Minum air secukupnya dan lebihkan makanan yang kaya dengan serat untuk mengelakkan sembelit.

Jangan lupa join Group Resepi Ibu Berpantang untuk lebih lagi tips lainnya 💕

facebook kredit : Aizah Zarirah

Artikel berkaitan

Author

Share