TIDUR TERLALU BANYAK MEMBAHAYAKAN JANIN YANG DI KANDUNG

TIDUR TERLALU BANYAK MEMBAHAYAKAN JANIN YANG DI KANDUNG.

Salah satu bentuk rehat yang pasti mengurangkan rasa letih ialah tidur. Semestinya rehat yang cukup sangat di perlukan tubuh seorang ibu hamil.

Namun pastikan tidur yang cukup, bukan tidur yang lama. Tidur yang lama boleh menjejaskan janin sekali gus beri kesan sampingan pada ibu sepanjang hamil.

Menurut seorang penulis anthony sciscione dari the Delaware Centre for Maternal and Fetal Medicine, Amerika Serikat, kurang gerak pada tubuh ibu boleh menyebabkan sejumlah otot kaku atau lebih mudah di panggil kekejangan. Malah ia juga boleh menyebabkan masalah pada tulang.

Bukan itu sahaja. Jika ibu hamil tidur lebih banyak pada waktu siang, ia meningkatkan risiko terjadinya pembekuan darah pada bahagian kaki yang berkemungkinan besar boleh berpindah ke paru-paru ibu.

Selain itu, kurang gerak juga menyebabkan ibu hamil lebih berisiko terkena penyakit diabetis gestasi yang di sebabkan kenaikan paras gula dalam darah yang hanya berlaku ketika hamil sahaja.

Jadi, ibu hamil tidak di galakkan tidur terlalu lama pada waktu siang kerana ia banyak beri kesan buruk pada kesihatan ibu serta janin.

Tingkatkan kesihatan yang baik sepanjang hamil. Penjagaan pemakanan juga penting. Tambah dan amalkan #milkupcandy untuk bantu diri lebih bertenaga serta kurangkan masalah cramp kaki.

Ibu yang sihat juga beri kesan baik untuk kesihatan bayi!

#milkupcandyhq
#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#sharingtips
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

 

Author

Share