SUAMI AWESOME

kakejamenulis

| Suami Awesome Keluarga Bahagia |


Posting khas sempena hari kasih sayang – Jom jadi Suami AWESOME… πŸ’– πŸ’– πŸ’–

Betapa mencabar jadi seorang lelaki ni. Lebih lagi jika dah bergelar seorang suami dan ayah kan? Tanggungjawab pada isteri, pada anak, pada ibu bapa sendiri dan ibu bapa mentua lagi. Aduhhhhhh, susahnya. Tapi, percaya tak β€˜cuaca’ rumahtangga sangat bergantung pada emosi seorang yang bernama isteri. Andai tangki emosi isteri terjaga sebaiknya oleh insan yang amat dikasihi yang bernama suami, insyaAllah, suasana rumahtangga pasti harmoni. Macam mana nak jaga tangki emosi isteri ni? Mudah je, jadilah SUAMI YANG AWESOME!

1. Beriman

Seorang suami pastilah seorang yang beriman. Menjaga solat, puasa dan ibadah yang lain. Boleh menjadi imam terutamanya buat isteri dan anak-anak. Indahnya tatkala bersolat berjemaah bersama bukan? Di situlah kunci Sakinah dan Mawaddah sebuah rumahtangga.

2. Hormat Orang Tua / Keluarga

Suami pastinya akan menghormati orang tua terutamanya ibu bapa dan ibu bapa mentua. Sesebuah kerukunan rumahtangga amat bergantung pada doa restu dan redha ibu bapa.

3. Prihatin

Saat isteri penat atau keresahan, ada yang cenderung membebel tak tentu pasal. Ada juga yang jadi pendiam tanpa bicara. Maka, Suami pasti akan mengambil berat dan mengambil inisiatif untuk bertanya kepada isteri. Jadilah pendengar yang baik dan berilah respon yang sewajarnya. Jangan abaikan keadaan isteri yang kadang kala inginkan perhatian lebih sikit dari suami. Mungkin saat itu isteri hanya inginkan 10 saat pelukan buat dirinya agar rasa dihargai untuk meneruskan rutinnya sebagai isteri.

4. Jujur

Jujurlah dalam apa jua keadaan walau pahit. Suami tidak akan menipu atau membelakangkan isterinya. Malahan bersedia untuk menyatakan pandangan telus mengenai isterinya demi memastikan yang terbaik buat rumahtangga.Suami awesome keluarga bahagia.

5. Menghargai Isteri

Suami mesti tahu menghargai isterinya dengan cara memberi hadiah dan kejutan di hari istimewa seperti ulangtahun kelahiran isteri atau ulangtahun perkahwinan. Mengurus rumahtangga merupakan tanggungjawab suami, namum dengan ihsan isteri, mereka sanggup melakukannya tanpa sebarang bayaran dan cuti. Justeru, hargailah dengan membuat kerja-kerja di rumah seperti memasak, menyidai baju atau mengemas rumah sesekali. Lebih baik jika menjadi rutin suami juga πŸ˜„ Suami tahu besarnya perngorbanan seorang yang bernama wanita dan isteri. Isterinya telah berkorban jiwa raga untuk berkahwin dengannya. Mengandung dan melahirkan zuriat yang soleh. Malah mendidik dan menjaga anak-anak dengan baik. Lebih dari itu, menguruskan pula rumahtangga dan kerjaya sebaiknya. Maka, santunilah susuk tubuh seorang wanita yang bernama isteri. Pasti besar ganjarannya. Allah telah berjanji akan melipat gandakan rezeki buat suami ini.

By : Aizah Zarirah

Author

Share

Previous articleClog Duct
Next articleCARA MUDAH URUS EBM