Risiko jika ibu hamil terlalu kurus

Siapa antara korang yang berat underweight walaupun semasa mengandung? Mungkin ada antara korang yang terganggu dengan masalah pemakanan. Tapi percayalah! Korang bakal hadapi risiko kalau tak atasi masalah ni dari awal.

1. KELAHIRAN PRAMATANG. Baby sangat berisiko lahir tidak cukup waktu atau belum waktu. Biasanya kelahiran ini berlaku sebelum usia kandungan mencecah 37 minggu. Bayi pramatang juga menghadapi masalah kesihatan dan mudah terdedah padah sebarang penyakit.

2. UKURAN BAYI KECIK KETIKA KEHAMILAN. Ketika dicek, berat janin dalam kandungan berada sangat rendah untuk usia kehamilan. Keadaan ini kerap juga disebut pertumbuhan intrauterin. Jika Si Kecil mengalami hal ini, dia berisiko kekurangan oksigen ketika lahir, gula darahnya rendah, kekentalan darah meningkat kerana jumlah sel darah merahnya meningkat, berisiko mengalami cacat tubuh dan gangguan saraf, atau berisiko lahir secara Caesar.

3. BAYI LAHIR TAK CUKUP BERAT. Kebiasaan yang kita tahu, bayi yang sihat lahir dengan berat badan sekitar 2.9 hingga 3.6 kg. Namun, jika si ibu terlalu kurus ketika hamil, bayi mungkin dapat lahir dengan berat badan kurang daripada 2.5 kg. Jika lahir dengan berat badan rendah dan lahir pramatang, Si kecil boleh mengalami kekentalan darah kerana banyaknya sel darah merah, gula darah rendah, mudah merasa sejuk, mudah terkena infeksi atau mengalami gangguan pernafasan.

4. KEGUGURAN. Ibu hamil yang memiliki berat badan di bawah normal telah dikaitkan dengan meningkatnya risiko mengalami keguguran.

Korang mesti jaga pemakanan terutamanya dan kawal emosi. Sebab bila emosi terganggu pun makan tenaga yang korang dok kumpul. Kak ekin harap, korang jaga diri dan baby korang baik-baik. Kekalkan cara hidup sehat ok? Jom ber#milkupcandy untuk bantu korang kekal cergad dan bertenaga sepanjang hari.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbukiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share