Rawatan demam yang selamat semasa hamil

Suhu naik mendadak pasti merisaukan. Lebih-lebih lagi semasa mengandung. Risau anak dalam kandungan, risau diri sendiri pun tak terurus. Apa agaknya penyelesaian yang sesuai dan selamat untuk meredakan demam? Jom cepat-cepat rawat!

Apa yang kita tahu paracetamol selamat di ambil oleh ibu mengandung . Tiada masalah jika ambil. Tapi apa yang membimbangkan, anak yang di kandung terjejas atau tak. Bagi mengelak bimbang ibu berterusan, jalan yang paling selamat adalah dengan minum air serta pastikan susu badan bawah 38c. Tuam kepala dengan tuala basah di kepala, dicelah ketiak dan kelengkang. Cara ini sangat membantu menurunkan suhu dan kawal suhu dari naik lagi. Bayi dalam kandungan tidak mampu menanggung suhu yang terlalu tinggi. Jadi usahakan sebaik mungkin.

Namun lebih elok cegah demam dengan minum air kosong yang banyak. Ia lebih baik daripada keadaan jadi bertambah buruk. Selain air, pemakanan yang seimbang juga di ambil kira dengan memakan buah seperti oren atau buah yang mengandungi kandungan vitamin c. lebih seronok di nikmati dalam jus buah-buahan.

Banyak lagi makanan yang boleh peroleh vitamin c. antaranya habbatussauda’ yang di yakini mampu merawat segala jenis penyakit kecuali mati dan ini juga telah di nyatakan dalam sebuah hadis nabi junjungan kita, Nabi Muhammad S.A.W. #milkupcandy juga di rumus khas dengan makanan Sunnah ini. Bertujuan bantu ibu mengandung lebih bertenaga dan sesuai juga untuk ibu menyusu tambah susu badan. Jadi tiada salahnya mencuba tambah kebaikannya sebagai makanan tambahan.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share