POSTPARTUM DEPRESSION 💔

kakejamenulis

POSTPARTUM DEPRESSION
Proses mengandung dan bersalin ni satu proses yang menggunakan banyak tenaga fizikal, mental, dan emosional. Walaupun melahirkan anak tu sesuatu yang indah dan miracle untuk kebanyakkan para ibu, untuk sesetengah ibu, ianya sesuatu yang mendatangkan trauma. Gangguan emosi yang berpanjangan lepas bersalin ini membawa kepada kemurungan dan depresi yang kita panggil "Postpartum Depression".

Postpartum Depression ni ada peringkat, tak semua orang mengalami benda yang sama. Kerana pengalaman mengandung, bersalin, tahap kesihatan, keadaan anak dan keluarga yang berbeza.

1) Postpartum 'Blues' - peringkat yang rendah dan gangguan emosi yang sederhana. Antara ciri biasa ialah selalu rasa sedih, letih, risau dan tak senang hati. Tapi rutin harian berjalan seperti biasa.

2) Postpartum Depression - Ini istilah yang selalu kita dengar kan. Selalunya daripada postpartum blues yang berlarutan dan tidak dikawal. Perubahan hormon selama mengandung dan selepas bersalin juga memainkan peranan. Antara ciri utama ialah banyak menangis, mudah marah, tak tidur atau terlebih tidur. Paling ketara yang membezakan depresi ni dengan blues ialah taknak dekat dengan baby. Taknak dukung, pegang, atau layan baby.

3) Postpartum 'Psychosis' - ini peringkat paling bahaya. Peringkat ni lah yang kita dengar berita ibu pukul baby dan sebagainya. Antara ciri utama dia ialah selalu bercakap tentang bunuh diri, nak cederakan baby, fikir bukan-bukan yang extreme, berhalusinasi, dan bercakap sorang-sorang.

BAGAIMANA KITA BOLEH MEMBANTU?

✔️Sokongan moral dari suami dan keluarga sangat penting. Pastikan ibu dalam berpantang dapat perhatian, environment yang positif dan supportive. Dirumah pastikan ada orang lain yang boleh bantu mereka bergilir jaga baby.

✔️Pastikan ibu mendapat pemakanan yang baik dan seimbang. Nutrisi dan zat yang cukup boleh percepatkan proses penyembuhan dan penambahan susu badan. Jadi ibu dapat menyusu baby dengan mudah dan mengeratkan hubungan antara ibu dan baby🤱🏻

✔️Banyakkan bersembang dengan mereka. Kongsi cerita dan dengar mereka bercerita. Ini untuk mengelakkan mereka rasa keseorangan dan mula melayan perasaan. Ini meyakinkan mereka yang mereka masih diberi perhatian dan masih disayangi orang sekeliling 🧸

✔️Galakkan mereka memperbanyakkan berzikir, mendengar bacaan Al-Quran agar spiritual dan emosi mereka dalam keadaan sihat dan hati lebih tenang. Lebih sejuk hati tu jika suami yang membaca tu kan 🌻

✔️Galakkan mereka membaca dan menambah ilmu keibubapaan semasa berpantang. Ini supaya mereka lebih faham apa yang berlaku dan perubahan apa yang perlu mereka lalui sepanjang membesarkan anak. Takdalah rasa terlalu culture shock semasa dan selepas berpantang 💯

⚠️Untuk peringkat kronik seperti psychosis, bawalah mereka berjumpa pakar psikiatri di hospital yang menyediakan khidmat itu. Kerana ianya bukan sekadar perasaan, tapi melibatkan kesihatan mental dan keselamatan ibu dan baby.

Orang luar, sila jaga sensitiviti ketika berborak dengan ibu dalam pantang dan elakkan daripada membuat andaian yang tidak sepatutnya.
Semoga bermanfaat! 💕

Kredit Facebook

Author

Share