Penyebab ibu hamil mudah lapar

Penyebab ibu hamil mudah lapar

Bila hamil, semestinya mudah rasa lapar. Mungkin antara sebabnya ibu berkongsi apa yang dimakan bersama bayi yang di kandung. Jangan heran jika banyak ibu hamil yang baru saja sarapan tetapi beberapa jam kemudian sudah lapar kembali. Namun, ada beberapa penyebab yang mungkin membuat korang merasa cepat lapar ketika sedang hamil. Berikut ini penyebab ibu hamil muda cepat lapar:

1. Kurang tidur bagi ibu hamil dapat meningkatkan hormone ghrelin. Hormon ini akan menyebabkan rasa lapar yang tiba-tiba. Oleh itu, tidur yang cukup pada ibu hamil sangat digalakkan demi menjaga kesihatan dan menghindari makan yang berlebihan.

2. Kurang makan sayur. Kandungan vitamin dan nutrisi dalam sayuran sangatlah penting untuk pertumbuhan bayi sehingga keperluan nutrien yang ada dalam sayuran meningkat saat di masa hamil.

3. Stres sering melanda ibu hamil sehingga membuat jantung dan otot semakin meningkat. Stres ini membuatkan ibu hamil mudah rasa cepat lapar. Secara tidak langsung akan mencari makanan untuk kembali menambah tenaga yang habis ketiak stres melampau.

4. Makan terus-menerus pada ibu hamil tidak berbahaya jika makanan yang diamalkan sihat dan bernutrisi.

Apa pun jaga pemakanan dengan makanan seimbang sangat di galakkan untuk memastikan baby yang dikandung sihat dengan nutrien pemakanan ibu. Dan pastikan nutrein baik dari #milkupcandy juga uolls selitkan supaya bukan sahaja baby dapat manfaat dari khasita makanan Sunnah.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supoortbreastfeeding

Author

Share