PENYEBAB BERLAKU JERAWAT DAN MASALAH KULIT WAJAH

PENYEBAB BERLAKU JERAWAT DAN MASALAH KULIT WAJAH
.
.
Hormon androgen dalam badan meningkat menyebabkan kelenjar sebum yang mengeluarkan minyak di kulit kita semakin aktif.
.
Penghasilan minyak yang banyak ni menyebabkan folikel rambut tersumbat malah sisa sel kulit terkumpul dalam liang folikel dan membentuk mikrokomedo.
.
Ia akan membesar lalu menjadi jerawat yang selalu dialami oleh ramai. Sekiranya komedo tadi tersekat di dalam liang, ini menyebabkan penghasilan jerawat batu. .
Sebenarnya komedo ini juga menyebabkan penyebaran bakteria dan jangkitan. Tubuh akan bertindakbalas dengan menghantar sel-sel leukosit untuk melawan jangkitan. Akhirnya menyebabkan keradangan kulit.
.
Pengumpulan sel-sel tersebut menyebabkan jerawat jadi merah dan dikenali sebagai papule. Jika bertambah teruk, nanah akan terkumpul seterusnya menjadi jerawat berpustule.
.
Sekiranya pustule ini dibiarkan tanpa rawatan, jerawat boleh pecah dan menjangkiti bahagian kulit lain. Semasa postule pecah, kesan parut akan tertinggal dan ini akan mencacatkan paras rupa kulit jika jerawat ini tumbuh di muka.
.
.
Nak cuba Happy Boo?😘
.
WhatsApp 📲017.218.3049
WhatsApp 📲017.218.3049
WhatsApp 📲017.218.3049
.
.
#happyboo #naturesworldresources #happyboohq #agendiperlukan #flucure#coughcure #naturalbabyproduct #baranganbayi #kedaibaranganbayi#beauty #health #organic #tipskesihatan #happyboolovers #babyshop#momandbabyshop #natural #bazaarpaknil #bazaar #herbal #produkbaby#productnatural #viral #testimoniberkesan

Author

Share