Pelajar bunuh diri sebab tak tahan selalu diejek gemuk!

Okay akak tukarkan gemuk pada obesiti. Nampak macam lebih sedap.

APA ITU OBESITI?
Secara asasnya, obesiti merupakan satu sindrom yang sedang melanda rakyat Malaysia pada masa kini. Terlalu ramai sangat orang yang gemuk. Ini maksud obesiti dari Kementerian Kesihatan.

* BMI = berat (kg) / tinggi² (m²)
* Berlebihan berat badan: BMI melebihi ‘percentile‘ ke 85
* Obesiti : BMI melebihi ‘percentile‘ ke 95
* Obesiti yang serius: BMI melebihi ‘percentile’ ke 99

“Halahh… halahh.. halahh… comelnya anak kita bang, montel je kan?”

Anak montel, memang akan nampak comel. Tapi pernah tak kita pikir sejenak kalau kemontelan itu akan berterusan sampai dewasa?

Memberi makan pada anak tu TAK SALAH, yang salah kalau terlebih bagi mereka GULA!

Siapa yang kena kutuk? Anak…
Siapa yang akan malu? Anak…
Siapa yang akan down? Anak..

Jadi dari siapa punca? Kita sebagai mak bapa!

Makanan punca anak obesiti :

1. Ice cream, ( beli 3bekas buat stock )
2. Donut penuh toping,( jajan petang balik sekolah ) 
3. Muffin, ( dessert konon )
4. Burgers, ( mak malas masak )
5. Coklat, ( pujuk anak kalau merajuk )
6. Roti krim, ( sarapan sebelum g sekolah )
7. Gula-gula, ( beli suka-suka sayang anak )
8. minuman berkarbonat, ( anak suka minum )

APA RISIKO KALAU ANAK GEMUK?

Menurut Kementerian Kesihatan, anak gemuk atau kanak-kanak berlebihan berat terdedah kepada pelbagai risiko kesihatan;
1. Diabetes Mellitus jenis 2: Ini boleh berlaku pada kanak-kanak berusia seawal 8 tahun.

2. Tekanan darah tinggi – Tekanan darah bertambah berikutan peningkatan berat badan yang berlebihan. Tekanan darah tinggi yang berpanjangan membebankan jantung dan membawa kerosakan kepada jantung.

3. Masalah hati – Masalah hati berlemak (‘Fatty liver disease/ nonalcoholic steatohepatitis or NASH‘) sering berlaku di kalangan kanak-kanak obes dan boleh membawa kepada kegagalan fungsi hati (‘liver failure, cirrhosis‘).

4. Kekurangan oksigen semasa tidur disebabkan rongga pernafasan yang tersekat(‘Obstructive sleep apnea‘): Kanak-kanak yang mempunyai masalah ini mempunyai tidur yang tidak sempurna, dan sering mengalami gangguan pernafasan yang berulang-ulang sepanjang waktu tidur. Mereka juga sering berdengkur semasa tidur. Keadaan ini boleh menyebabkan kematian sekiranya tahap kekurangan oksigen semakin merosot.

5. Batu karang pada pundi hempedu (Gallstones) – Kanak-kanak yang obes mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah ini.

6. Kerosakan sendi – Ini berlaku kerana kanak-kanak obes terpaksa membawa berat yang berlebihan sepanjang masa. Kerosakan boleh berlaku pada sendi kaki.

7. Sindrom metabolik dan risiko penyakit jantung – Sindrom metabolik terjadi apabila pesakit obes juga mempunyai kombinasi masalah-masalah lain seperti kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, dan paras glukos tidak normal. Ini berlaku di kalangan 30-40% kanak-kanak obes dan mereka mempunyai risiko penyakit jantung yang jauh lebih tinggi apabila usia mereka meningkat.

8. Penyakit Jantung – ‘Atherosclerosis‘ (perubahan pada dinding pembuluh darah) ialah masalah yang lazim berlaku pada kanak-kanak obes. Ia boleh berlaku seawal zaman kanak-kanak atau remaja, terutama pada mereka yang mengalami sindrom metabolik.

9. Masalah haid – kanak-kanak perempuan yang obes sering mengalami akhil baligh lebih awal daripada yang biasa. Mereka juga mempunyai risiko fibroid pada rahim (‘uterine fibroid’) and masalah kitaran haid apabila dewasa.

10. Membesar menjadi orang dewasa yang gemuk – Kanak-kanak obes lazimnya membesar menjadi orang dewasa yang gemuk. Setengah daripada orang dewasa yang gemuk juga gemuk pada zaman kanak-kanak.

11. Kemurungan – Masalah obes sering dikaitkan dengan masalah kemurungan dan kurang keyakinan diri. Ini boleh menyebabkan masalah susah tidur, kurang aktif, makan berlebihan dan seterusnya menambahkan lagi berat badan pesakit obes.

Setiap pendidikan bermula dari rumah. Ibu bapa bertanggungjawab untuk memberi didikan kepada anak-anak. Masalah anak gemuk perlu dielakkan. Didikan perlu merangkumi semua aspek yang diperlukan untuk pembesaran anak-anak. Dedahkan anak-anak dengan makanan yang sihat dan seimbang.

#makprihatin 

KREDIT DARI AIZAH ZARIRAH

 

Author

Share