Multi vitamin dalam susu ibu

Susu ibu merupakan satu-satunya makanan paling tepat untuk bayi terutama pada 4-6 bulan pertama kehidupannya. Semua keperluan nutrient bayi terdapat pada susu ibu. Bukan hanya untuk pertumbuhan tubuh badan malah ia juga untuk perkembangan otak bayi. Nilai khasiat dalam susu ibu tidak dapat di kalahkan dengan mana-mana susu formula yang sudah diperkaya dengan berbagai nutrisi.

Walau komposisi terbesar susu ibu adalah air, kandungan nutrien lain tetap banyak. Menurut Dr. Noroyono Wibowo, Sp.OG, dalam seminar Susu Ibu Eksklusif, Investasi Terbesar dalam Kehidupan Bayi, dalam susu ibu terdapat banyak nutrien yang diperlukan oleh pertumbuhan dan perkembangan bayi. Tingginya gula susu (laktosa) pada susu ibu sangat penting untuk perkembangan otak bayi.

Susu ibu mengandungi protein dengan rasio tinggi antaranya whey (jenis protein susu) terhadap kasein. Kasein pada susu Ibu hanya sekitar 35 peratus, sedangkan pada susu lembu mencapai 80 peratus. Dengan begitu, kata Dr. IGA Pratiwi, Sp.A, MARS, pakar kanak-kanak dari RS Bunda Jakarta, protein susu ibu lebih mudah dicerna berbanding protein susu formula.

Dalam susu ibu juga terdapat berbagai vitamin seperti vitamin A dan C. Kadar vitamin C lebih tinggi dibanding vitamin A. Zat besi pada susu ibu juga lebih mudah diserap. Sekitar 50 peratus zat besi susu ibu akan diserap, namun pada susu formula hanya 10 peratus sahaja yang akan diserap tubuh. Lemak yang terkandung dalam susu ibu tidak hanya DHA (docosahexaenoic acid) dan AA (arachidonic acid), tetapi juga enzim lipase.

Kolostrum yang berwarna kekuningan dan lebih pekat, kaya dengan vitamin A dan antibodi yang membuat bayi lebih kuat terhadap serangan penyakit. Kolostrum juga mengandungi sel darah putih, laksatif dan faktor pertumbuhan. Dengan adanya kolostrum, ia membuat bayi terlindung daripada alergi, menyempurnakan usus serta mencegah terjadinya penyakit mata. Dan sudah tentu kolostrum hanya terdapat di dalam susu ibu.

Dengan mengamalkan #milkupcandy yang mengandungi khasiat dari kurma ajwa, habbatussauda’ dan kebaikan halba, susu lebih teransang untuk menghasilkan lebih banyak lagi selain beri manfaat pada kulit ibu dan juga memberi tenaga yang maksimum untuk ibu hamil. Cubalah!

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share