MOMMY’S HOSPITAL BAG CHECKLIST

MOMMY’S HOSPITAL BAG CHECKLIST

kakejamenulis

"Risaunya nak bersalin musim covid 19 ni! 😫 Barang bersalin, berpantang tak ready lagi. Nak survey & beli barang tak boleh pula" Para ibu yang bakal bersalin dalam masa terdekat ni, mungkin risau sebab dengan kawalan pergerakan dan wabak yg melanda sekarang ni kan? Okayy tarik nafas dulu... Akak share sikit preparation apa yang korang boleh buat di rumah sementara menunggu hari bersalin. Semoga memudahkan korang semua untuk bersedia menyambut orang baru yang tersayang 🤗

1) Prepare checklist
kelengkapan - Semua boleh beli Online je.
Ini antara kedai baby online yang sentiasa berikan service terbaik untuk barangan mommy & baby. Bole dm/pm kedai diaorg untuk bantuan kelengkapan berpantang juga👇

2) Ibu Yang nak breastfeedkan baby,
pastikan dah mula bersedia mental dan fizikal untuk menyusu. Cabaran ibu menyusu di awal kelahiran adalah bilamana x tahan bengkak susu dan 'nipple crack'. Jadi stanby tuam , minyak urutan untuk breast & nipple butter untuk bersedia mengatasi masalah tersebut. Kita tak tau berapa banyak hari seller perlukan pos barang. Jangan dah berlaku baru nak mencari. Tak pasal2 kena pi melawat hospital pulak. Baik sediakan semua sebelum problem melanda. Nak senang pastikan ada set penyusuan lengkap 7 in 1 keluaran MilkUp Kasih Ibu by MilkUp Candy , sebab set ni memang selesaikan masalah ibu menyusu dalam berpantang dengan mudah. Penyelesaian takde susu, bengkak susu, nipple pecah semua ada dalam set ni.

3) Makanan berpantang.
Pastikan dah ada senarai 44 hari makanan berpantang. Kalau nak org masakkan cari siapa yg buat servis penghantaran makanan berpantang pada waktu ni. Kalau yg masak sendiri, terus google menu sesiap. Bagi resepi dekat suami, pastikan bahan cukup. Kalau rasa x sempat nak cari, korang join group ni, semua info tentang pemakanan ketika berpantang ada 👇

https://www.facebook.com/groups/2066673660085125/

4) Buat senaman
Walaupun kita menunggu hari, praktis buat senaman kegel dan squat. 2 senaman ni baik untuk wanita mengandung untuk memudahkan mommy bersalin. Boleh buat dengan cara mengemut faraj macam kita tengah menahan kencing. Senaman ini sangat mudah dan boleh dilakukan bila-bila masa tanpa disedari sesiapa! Manakala squat pula, mula dengan posisi berdiri dan mencangkung perlahan-lahan dan ulang beberapa kali. Dalam waktu yang penuh debaran dan cabaran ni, semoga sharing akak bermanfaat untuk bakal-bakal mommy sekalian. Para husben yang nampak post ni tag wife yang bakal jadi mommy baru. Sama-sama kita doakan semoga lancar urusan bakal mommies dan baby yang lahir sihat membesar, aamiin 💕
mommy's hospital bag checklist

facebook kredit : Aizah Zarirah

Artikel berkaitan

Author

Share