MENGAPA IBU MENYUSU BOLEH KEKURANGAN KALSIUM

MENGAPA IBU MENYUSU BOLEH KEKURANGAN KALSIUM?

Macam tak logic ibu menyusu boleh kekurangan kalsium. Tapi percaya lah. Ia memang berlaku sekiranya kita tak jaga pemakanan dengan baik.

Seperti yang kita tahu bayi mendapatkan segalanya dari kita apabila bayi bergantung pada susu kita. Susu badan ‘menarik’ kalsium dari badan kita untuk memastikan kalsium dalam susu ibu mencukupi buat bayi.

Kesannya jika ibu tidak menjaga pemakanan :

1. gigi jarang/luruh.

2. Rambut gugur.

3. Tulang rapuh atau osteoporosis.

4. Kulit kering dan berkedut.

Akibatnya ibu nampak kelihatan lesu dan lebih tua dari usia.

Selain kalsium, ibu juga perlu menitik beratkan keperluan protein dalam badan. Jika kekurangan protein dan zat/mineral lainnya, bayi kita pula yang berisiko untuk mendapat pertumbuhan yang kurang memuaskan atau kurang berat badan teruk, mendapat anaemia, kerap jatuh sakit, kurang aktif dan lain-lain masalah kesihatan, sedangkan susu ibu sepatutnya adalah makanan dan minuman terbaik untuk bayi.

Jadi penjagaan makan sepatutnya lebih seimbang dan berkhasiat untuk memastikan penyusuan berkualiti di berikan pada bayi.

Berikan lebih lagi kebaikan dalam susu ibu dengan makanan tambahan seperti Kurma Ajwa, Habbatussauda, Daun Pegaga dan Biji Halba. Lebih mudah, boleh dapatkan bahan-bahan tersebut dalam setiap tablet #milkupcandy yang berupaya membantu beri penghasilan susu yang banyak serta  membantu ibu dapat tenaga tambahan serta kulit yang cantik. Jom alami kepuasan dengan milkbooster super awesome ni!

#milkupacandyhq
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share