3 Sebab Pentingnya “Me Time” untuk Para Ibu

3 Sebab Pentingnya "Me Time" untuk Para Ibu

pentingnya me time untuk ibu

"Otak rasa tepu, badan cepat letih, emosional, cepat naik angin, kadang rasa macam Orang Gaji dalam rumah sendiri", pernah tak para ibu rasa macam ni? 😔 Sebenarnya kebanyakkan para ibu bukan tak gembira jadi mak, bukan tak bersyukur ada suami dan anak, tapi cuma tak cukup rehat, dan tak cukup masa untuk diri sendiri. Para ibu ni, walaupun dia tengah baring pun, kepala ligat pikir pasal anak, suami, dan rumah.

3 SEBAB UTAMA PARA IBU PERLUKAN "ME TIME"

1) TIADA RUANG PRIVASI
Berkerja ataupun tidak, seorang ibu selalunya susah nak ada masa privasi. Di pejabat dikelilingi boss, rakan kerja, customer, dll. Di rumah anak duk mengikut ke sana sini, kadang nak pergi tandas pun ditahan-tahan. Walaupun mereka main di ruang tamu, bila nangis, nak itu nak ini selalunya cari mak 😣

2) TIADA MASA MENGURUSKAN DIRI
Walaupun para ibu ada gelaran superwoman, tapi hakikatnya kita semua manusia biasa. Macam mana nak menguruskan keluarga dengan baik kalau tak sempat menguruskan diri? Sebelum mandi pagi lagi dah bangun mandikan anak, masak sarapan, bekalan anak, etc. Kalau tiada masa menguruskan diri, silap2 ibu pun jadi BAD MOOD. Bila ibu bad mood, habislahh satu rumahh bad mood!

3) MASA MENGENALI DIRI SENDIRI
Asyik pakai topi superwoman, jaga anak jaga suami, para ibu selalu terlupa siapa mereka. Wanita yang ada hobi, minat, personaliti, dan kemahuan sendiri. Semua orang ada keperluan psikologi yang perlu diisi. Bila kita hilang sense of self, kita akan rasa hidup takda tujuan. Makanya ramai para ibu diluar sana yang depresi tanpa sedar 😔

MACAM MANA RUPA "Me Time" NI?

Bila ada kelapangan lebih, akak suka ada Ladies Day Out, ajak kawan2 perempuan keluar jalan-jalan. Masa ni dapat bonding, dan sharing especially dengan kawan yang mak-mak juga. Untuk relaxing, buat terapi di spa, berurut cuma sejam, kalau sekali sauna dalam 20-25 minit jer. Hujung2 minggu ke selepas melayan rumah dan anak, kita pula manjakan diri di spa ✨

Waktu "ME Time" ni para ayah ajaklah anak2 bermain ditaman ke, jalan2 keliling perumahan ke, beli jajan dekat 7E ke 😌

Kesimpulannya, perkahwinan ialah perkongsian tanggungjawab. Kedua-dua suami isteri perlu bincang tentang pembahagian masa di rumah. Isteri pun tak sanggup berjauh lama2 dengan keluarga kan? Cuma perlu sedikit masa sahaja untuk rancang jadual dan bertenang. Asalkan ada masa untuk ibu bersendiri sekejap 😉

derita asmaa

facebook kredit : Aizah Zarirah

Artikel berkaitan

Author

Share