Makanan tambah darah terbaik untuk ibu hamil

Urm. Bukan seronok bila hemoglobin low. Hb paling membimbangkan ibu hamil sebab darah yang cukup membantu perkembangan dan tumbesaran baby. Kalau tak cukup, boleh bayang taka pa yang jadi pada baby? Untuk elak risiko besar berlaku. Mestilah pemakanan yang sihat dan elok saaaangat penting bagi si ibu.

1. DAGING. Mengandungi kadar zat besi yang tinggi. Korang kena tahu bahawa zat besi dari sumber haiwan lebih mudah di serap. Beu boleh tambah darah!

2. BEROKOLI. Selain zat besi, brokoli mengandungi vitamin dan juga folat. Antioksidannya mampu melawan penyakit dan jangkitan.

3. PISANG. Folat yang terkandung dalam pisang membantu pertumbuhan janin dan penghasilan sel-sel baru.

4. KEKECANG. Salah satu sumber pencegah anemia. Di galakkan jadikan kekacang sebagai snek sihat.

5. HATI. Hati ayam di katakana mampu memekatkan darah. Namun penganbilan yang kerap tidak di galakkan kerana ia merupakan organ dalaman yang tidak elok untuk otak.

6. BAYAM. Merupakan makanan paling terbaik dalam kalangan sayuran. Bayam merah atau hijau menyerap zat besi dan folat untuk memerangi anemia.

7. KERANG. Sangat terkenal dalam mencegah anemia. Sebaiknya ubah menu harian tetapi mengekalkan kerang sebagai hidangan.

8. TELUR KUNING. Mengandungi nutrient termasuk zat besi bagi mengekalkan jumlah hemoglobin dalam darah.

Memang bukan mudah, sebab time mengandung ni la ada ibu yang selera ada tak ada. Ada yang makan ikut mengidam saja. Katanya yang penting makan. Demi kesihatan bila lahir kelak, korang patut pertimbangkan balik masalah pemakanan korang. Lagipun bukan best pun sikit-sikit kena cucuk. Sikit-sikit kena datang klinik. Jom ubah.Kak ekin harap sharing kali ni membantu korang. Tapi kalau korang perlukan tambahan lain, boleh juga amalkan #milkupcandy.

#milkucandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share