Makanan Pantang Untuk Ibu Hamil

Alaa. Bila hamil pun ada yang pantang juga? Mesti lah ada. Tapi tak ada lah sampai tahap macam berpantang selepas bersalin. Ada beberapa jenis golongan makanan yang tidak boleh di ambil. Ini kerana, ia menyumbang kepada masalah ketika kehamilan. Jadi elakkan dari makanan-makanan ini supaya kesihatan ibu terutama bayi terjamin.

Makanan mentah yang berasal dari haiwan memiliki risiko tinggi kepada gangguan kesihatan. Makanan mentah seperti sushi atau daging separuh masak mengandung bakteri , virus , dan parasit yang lebih banyak hingga mengganggu perkembangan bayi. Apatah lagi jika diusia kandugan yang masih muda berisiko terhadap keguguran. Elakkan memakan ikan makerel kerana ikan ini terdapat merkuri yang jadi penyebab gangguan perkembangan otak dan system saraf baby.

Jika ada alergi dengan apa-apa jenis makanan, maka risiko alergi kemungkinan dialami oleh bayi yang di kandung. Jangan sesekali ambil minuman keras. Ia bukan sekadar bahaya, malah islam juga mengharamkan meminum minuman ini. Manakala minuman berkafein juga berbahaya jika di ambil banyak. Ia boleh jadi penyebab berat badan berkurang dan berisiko kehilangan nyawa bayi.
Kalori yang berlebihan. Yang ini perlu berjaga-jaga kerana part ni selalu ibu hamil tak boleh kawal. Selalu main bedal. Lupa diri tu tangah sarat. Namun ibu hamil lebih terdedah kepada obesiti jika tidak di jaga.

Tambah nutrisi baik dalam tubuh dengan #milkupcandy yang pasti puas hati dengan hasilnya. Ia juga teman ibu hamil yang memerlukan tenaga harian agar kekal cerdas dan cergas. Nikmati saat hamil yang pasti akan di rindukan!

Author

Share