LIDAH BAYI PUTIH? INI 5 PERKARA YANG ANDA PATUT BUAT.

LIDAH BAYI PUTIH? INI 5 PERKARA YANG ANDA PATUT BUAT.

Biasa la kita ni mak-mak ni mudah risau. Kena pulak bila orang tua-tua kata lidah putih ni kulat nanti susah nak menyusu.

Dah boleh bayang kegelisahan ibu. Jadi apa yang korang perlu buat bila jadinya putih-putih pada lidah bayi?

1. Pastikan samada jangkitan kulat atau lapisan susu.

Ambil kain lembap yang bersih dan bersihkan lidah bayi. Andai kata ia mudah di bersihkan, jangan risau. Ia hanya lapisan susu. Sekiranya sukar untuk di bersihkan, ia kemungkinan jangkitan kulat. Biasanya bayi akan menunjukkan rasa tidak selesa lebih-lebih lagi sewaktu menyusu. Dapatkan rawatan doktor segera.

2. Cuba bersihkannya.

Bersihkan guna kain lampin yang bersih. Celup dengan air suam dan bersihkan lidah bayi perlahan-lahan.

3. Utamakan rutin kebersihan sebelum dan selepas menyusu.

Selain kebersihan lidah bayi, ada juga yang perlu di titiberatkan kebersihannya seperti puting ibu atau puting silikon yang di gunakan setiap kali menyusu.

4. Minimakan risiko pada persekitaran.

Tahu je la bayi. Asal main mesti ada yang nak masuk dalam mulut. Jadi pastikan alatan mainan bayi di cuci dan di bersihkan menggunakan air panas mendidih sekerap mungkin

5. Ketahui tanda bahaya.

Sebaiknya setiap kali selepas menyusu, bersihkan lidah bayi untuk mengelakkan lebihan susu terkumpul di lidah bayi. Jika tidak bertindak dari awal, susu terkumpul tersebut boleh mengakibatkan jangkitan. Lebih teruk, bayi demam akibat dehidrasi.

Apa pun penting untuk ibu pastikan bayi kekal cergas dan sihat. Manfaatkan susu ibu bersama#milkupcandy. Susu berkualiti bantu bina sistem imun yang mantap buat bayi.

#milkupcandyhq
#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#sharingtips
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share