7 LANGKAH ATASI SUSU BADAN DROP

Seorang ibu pastinya mula risau bila kuantiti susunya drop mendadak dari 5oz ke 2 oz secara tiba-tiba tanpa sebarang signal.
Kalau dah jadi begini, mesti ibu nak tingkatkan susu badan ibu semula kan?
Jom kita baca perkongsian yang telah dikongsikan oleh : Nurasyikin Ali tentang cara mudah 7 langkah atasi susu badan drop secara tiba-tiba.

1) MENYUSU SECARA DIRECT

1) MENYUSU SECARA DIRECT

Menyusu terus anak dengan lebih kerap. Pastikan ibu beri kedua-dua belah payudara. Sekiranya anak selesai minum tapi payudara masih terasa penuh, ibu perlu pam untuk kosongkan payudara.

Menyusu terus anak dengan lebih kerap. Pastikan ibu beri kedua-dua belah payudara. Sekiranya anak selesai minum tapi payudara masih terasa penuh, ibu perlu pam untuk kosongkan payudara.

langkah atasi susu drop

2) SUSUN JADUAL MENGEPAM

2) SUSUN JADUAL MENGEPAM

Buat jadual pengepaman. Set masa mengepam setiap 2-3 jam. Kak ekin cadangkan ibu yang sibuk di tempat kerja boleh pakai pam jenis Freemie. Sangat mudah dan selesa. Tahu-tahu je susu dah penuh tangki Freemie. Tiap hari pun bole buat power pumping di tempat kerja tanpa orang lain sedar. Salah satu contoh Freemie. Dah banyak brand keluarkan Freemie, ibu boleh pilih mengikut budget ibu. Harga 1 set Freemie sekitar rm250-350 sahaja. Memang satu perlaburan yang sangat berbaloi bagi ibu bekerja yang nak susukan anak sehingga 2 tahun.

Buat jadual pengepaman. Set masa mengepam setiap 2-3 jam. Kak ekin cadangkan ibu yang sibuk di tempat kerja boleh pakai pam jenis Freemie. Sangat mudah dan selesa. Tahu-tahu je susu dah penuh tangki Freemie. Tiap hari pun bole buat power pumping di tempat kerja tanpa orang lain sedar. Salah satu contoh Freemie. Dah banyak brand keluarkan Freemie, ibu boleh pilih mengikut budget ibu. Harga 1 set Freemie sekitar rm250-350 sahaja. Memang satu perlaburan yang sangat berbaloi bagi ibu bekerja yang nak susukan anak sehingga 2 tahun.

3) POWER PUMPING.

3) POWER PUMPING.

Untuk tingkatkan kembali susu dengan cepat, lakukan ‘Power Pumping’ 3 kali sehari untuk 3 hari berturut-turut. Atau paling tidak, lakukan sekali sehari selama 7 hari berturut. Kaedah ni akan hantar maklumat pada otak bahawa bayi memerlukan banyak susu. Maka otak akan rembes lebih banyak hormon prolaktin agar payudara ibu menghasilkan lebih banyak susu.

Untuk tingkatkan kembali susu dengan cepat, lakukan ‘Power Pumping’ 3 kali sehari untuk 3 hari berturut-turut. Atau paling tidak, lakukan sekali sehari selama 7 hari berturut. Kaedah ni akan hantar maklumat pada otak bahawa bayi memerlukan banyak susu. Maka otak akan rembes lebih banyak hormon prolaktin agar payudara ibu menghasilkan lebih banyak susu.

4) URUTAN PAYUDARA.

4) URUTAN PAYUDARA.

Ini senjata paling membantu. Anak kecil sangat gemar memegang semua di hadapannya. Takkan nak halang. Itu cara mereka belajar. Jangan sekat. Sebaiknya ibu-ibu bantu mereka. Selesai sahaja bermain, letakkan sedikit hand sanitizer. Lelebih lagi dalam musim penyakit menular sekarang. Perlu lebih berhati-hati. Maka, ibu-ibu pasti letak sebotol kecil hand sanitizer dalam handbag kan?

Ini senjata paling membantu. Anak kecil sangat gemar memegang semua di hadapannya. Takkan nak halang. Itu cara mereka belajar. Jangan sekat. Sebaiknya ibu-ibu bantu mereka. Selesai sahaja bermain, letakkan sedikit hand sanitizer. Lelebih lagi dalam musim penyakit menular sekarang. Perlu lebih berhati-hati. Maka, ibu-ibu pasti letak sebotol kecil hand sanitizer dalam handbag kan?

urutan susu badan drop

5) MAKANAN TINGGI PROTEIN DAN MILKBOOSTER

5) MAKANAN TINGGI PROTEIN DAN MILKBOOSTER

Ambil makanan yang boleh tingkatkan susu ibu. Terutama makanan yang mengandungi protein. Senarai makanan diatas antara makanan penggalak susu yang boleh tingkatkan susu ibu. Ibu boleh selitkan makanan tersebut dalam menu harian. Bagi ibu yang sibuk, nak masak makanan penggalak susu pun dah tak sempat. Boleh amalkan MilkUp Candy. Supplement penggalak susu yang terbukti berkesan bantu ramai ibu. Kak Ekin pun makan MilkUp Candy, alhamdulillah susu sentiasa meriah.

Ambil makanan yang boleh tingkatkan susu ibu. Terutama makanan yang mengandungi protein. Senarai makanan diatas antara makanan penggalak susu yang boleh tingkatkan susu ibu. Ibu boleh selitkan makanan tersebut dalam menu harian. Bagi ibu yang sibuk, nak masak makanan penggalak susu pun dah tak sempat. Boleh amalkan MilkUp Candy. Supplement penggalak susu yang terbukti berkesan bantu ramai ibu. Kak Ekin pun makan MilkUp Candy, alhamdulillah susu sentiasa meriah.

6) MINUM AIR SUAM

6) MINUM AIR SUAM

Banyakkan minum air putih atau air suam. Jadikan amalan minum air suam segelas sebelum dan segelas selepas sesi pam. Setiap pagi pun cuba biasakan diri dengan minum air suam ni. Minum sekurangnya 3 liter sehari.

Banyakkan minum air putih atau air suam. Jadikan amalan minum air suam segelas sebelum dan segelas selepas sesi pam. Setiap pagi pun cuba biasakan diri dengan minum air suam ni. Minum sekurangnya 3 liter sehari.

banyakkan minum air susu badan drop

7) JAGA KESIHATAN

7) JAGA KESIHATAN

Badan yang lemah atau sakit dapat mengganggu penghasilan susu. Jadi amalkan kehidupan yang sihat dengan lakukan senaman ringan sekurangnya 10 minit sehari. Dapatkan tidur yang mencukupi. Lakukan hobi dan aktiviti yang ibu suka supaya dapat hilangkan stress ibu. Masuk tempat kerja dengan senyuman, semangat dan perasaan yang ceria. Mood ibu sedikit sebanyak dapat merangsang susu ibu.

Badan yang lemah atau sakit dapat mengganggu penghasilan susu. Jadi amalkan kehidupan yang sihat dengan lakukan senaman ringan sekurangnya 10 minit sehari. Dapatkan tidur yang mencukupi. Lakukan hobi dan aktiviti yang ibu suka supaya dapat hilangkan stress ibu. Masuk tempat kerja dengan senyuman, semangat dan perasaan yang ceria. Mood ibu sedikit sebanyak dapat merangsang susu ibu.

Kredit facebook : Nurasyikin Ali

Author

Share