Kesan ibu hamil mandi malam

Masuk trimester kedua, ketiga mula macam-macam hal badan nak itu ini. Jangan kata makan sahaja. Nak tidur pun boleh meragam tak keruan. So mandi ler kita. Korang mesti ramai yang mandi malam waktu mengandungkan? Baik ngaku.

Bukanlah sebab kita bersikap degil tapi siapalah yang selesa bila terasa badan berbahang macam duduk kat gurun. Ofkoslah nak cari solusi supaya keadaan kita lebih selesa dan emosi pun stabil. Tapi betul ke ibu hamil mandi malam mengundang bahaya?

Menurut Dr. Ralph Situmorang Sp.OG, ibu mengandung tak ada masalah untuk mandi malam kerana tidak menimbulkan kesan negative. Mitos mandi malam yang mengakibatkan sakit urat, masuk angin hingga menggangu metabolisma badan hanya khabar angin yang sangatlah tidak benar. Sebaliknya, ia beri kesan positif. Nak tahu apa?

1. MERAWAT STRESS ATAU HIPERTENSI. Mandian air hangat bersuhu 37c sangat di galakkan tak kira pada waktu pagi, petang atau malam. Ini kerana mengurangkan kadar stress dan membantu jantung berdegup perlahan.

2. RILEKS. Bagi ibu hamil, walaupun pergerakan tak banyak tapi mempu menegangkan urat badan lebih-lebih lagi sekitar perut. Dengan mandian hangat, ia membuatkan otot tangan, kaki dan pinggang lebih rileks.

3. TIDUR MALAM JADI NYENYAK. Sangat bias ajika ibu hamil tak mampu tidur malam. Mandian hangat mambantu merasa lebih tenang dan membuatkan mata ngantuk nak terpejam. Dan korang boleh tidur dengan aman.

So mandi malam tak salah, cuma pastikan air yang sesuai. Bukan dengan air sejuk ye. Boleh terkejut baby. Untuk penggalak nutrien dan keseimbangan dalam tubuh, campur dengan kebaikan dan kehebatan makanan Sunnah yang ada dalam setiap #milkupcandy. So bangun pagi cergas bertenaga di samping mencerdaskan otak ibu dan juga baby.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

cara banyakkan susu ibu, susu ibu, tips banyakkan susu ibu, penggalak susu.

Author

Share