Kenapa bayi tolak susu perahan? Jom atasinya

Ada beberapa faktor mengapa bayi mula menolak susu perahan. Jangan cepat kecewa. Selidik dulu. Baru kita tahu.

Antara faktor penyebab bayi menolak susu adalah di sebabkan rasa susu yang mungkin berbau dan masam. Semak semula cara uolls menyimpan. Baiki semula dengan cara yang betul.

BEKAS PENYIMPANAN – Pastikan ia kedap dan tidak bocor. Jika uolls guna beg plastik, buang cara ini kerana ia langsung tidak mengekalkan nutrien dan kandungan antibodi sebaiknya. Material terbaik ialah kaca atau plastik polyproplene atau polybutylene gred makanan. Simpan dalam botol plastik atau kaca dan lihat perbezaannya samada anak minum SIP atau tak.

ELAK BAU DISERAP – Pastikan semua bekas simpanan SIP tertutup rapat.Jika tidak, ia menyerap bau di dalam peti sejuk. Kerap membersihkan peti sejuk dan letakkan sebekas baking soda supaya bau kurang menyenangkan di dalamnya diserap.

BELAKANG– Pastikan SIP disimpan di bahagian belakang bahagian pembeku peti sejuk kerana bahagian ini lebih sejuk dan yakin memelihara kandungan nutrien berbanding di bahagian tengah atau hadapan yang biasanya kurang sejuk.

SUHU– Periksa suhu peti sejuk selalu. Pastikan ia cukup sejuk untuk membekukan SIP. Jika ais krim boleh membeku, ia bermakna peti sejuk tersebut mempunyai suhu yang baik. Ia lebih meyakinkan untuk menyimpan SIP.

Selain faktorpenyimpanan SIP, bayi yang telah di beri makan makanan pejal juga boleh kurang meminum susu. Ia kerana keperluan dan nutrien untuk bayi juga ada dalam makanan. Jadi tak hairan permintaan susu berkurangan.

Namun masih tidak salah jika ibu masih mengamalkan #milkupcandy kerana ia bukan sekadar memperbanyakkan susu ibu, malah memberi keperluan penting seperti tenaga untuk memudahkan pergerakan dan rutin harian berjalan seperti biasa. Tambahan pula uolls boleh miliki kulit cantik jika consume secara berterusan. Jangan lupa air kosong ye!

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share