MARI KENALI JENIS BERUS BOTOL

MARI KENALI JENIS BERUS BOTOL

Malam ni akak nak share tentang info Bottle Cleaning Brushes. Dulu main berus makeup, sekarang berus jugak tapi untuk botol anak-anak pulak lahh 😆

Untuk botol susu baby dan kanak-kanak, banyak celah yang sponge biasa tak sampai nak basuh. Korang kena sediakan berus yang sesuai. Sebelum beli, consider 3 benda ni 👇

1) SAIZ
Untuk pembersihan optimum, korang memang kena spend lebih sikit untuk berus pelbagai saiz. Supaya semua celah kita dapat gosok. Basic ada 3 jenis saiz:
✔️Besar, untuk basuh badan botol
✔️Halus, untuk basuh straw botol
✔️Pointy, untuk basuh puting botol susu. Hujung brush ni kecik je, boleh basuh lubang susu, dan tepi likuk2 penutup puting tu.


2) MATERIAL
Dekat pasaran ada macam-macam jenis material kan, yang selalu nampak ialah: Sponge, Nylon, dan Sillicon.
✔️Sponge, sesuai untuk botol kaca dan plastik. Cuma tak semua jenis sponge sama, ada yg tahan kejap ada yg lebih lama. Check brand kita beli tu ketahanan dia berapa lama dan bila perlu tukar.
✔️Nylon, lebih sesuai untuk botol kaca. Sebab bristle dia boleh tinggalkan calar halus dekat botol material plastik. Dekat celah calar tu boleh ada pembiakan bakteria. Kelebihan dia sebab dia halus, jadi boleh sampai celah2 lebih baik. Berus saiz halus pun selalunya daripada material Nylon.
✔️Silicone, boleh digunakan untuk kaca dan plastik. Material ni juga lebih tahan lama, bentuk dia tak mudah berubah. Boleh dicuci dengan disinfectant atau rendam dengan air panas. Cuma kekurangan dia saiz yang agak besar, kadang2 ada celah tak dapat gosok
Sediakan beberapa jenis supaya boleh gilir2 ikut situasi botol tu macam mana. Yang penting kena sampai semua celah dan dibasuh bersih lepas guna 💯


3) PENJAGAAN
Selain cost-effective, carilah yang senang dibasuh, material tahan lama, dan mudah dikeringkan. Cari yang ada penggantung di penghujung supaya lepas basuh boleh gantung sampai kering. Brushes mesti kering tau ☝️Guna berus untuk fungsi dia sahaja, supaya tahan lama dan lebih hygienic.
Buat Encik suami sekalian yg baca posting "MARI KENALI JENIS BERUS BOTOL" akak ni, kena faham sekali tau kenapa para isteri beli berus botol macam-macam jenis dekat rumah 🤭 Botol berkilat dekat rumah tu bukan guna magic ya, tapi sebab guna berus yang betul ✌️

facebook kredit : Aizah Zarirah

Artikel berkaitan

Author

Share