JENIS-JENIS JERAWAT

Kulit merupakan organ yang paling besar yang mengandungi berat sekitar enam paun, kulit berfungsi melindungi otot dan organ manusia. Pengambilan makanan seimbang serta pemakanan tambahan elok boleh menjurus kepada mendapatkan kulit sihat.
.
Seperti pentingnya kesihatan tubuh, kesihatan kulit juga menjadi hal yang patot dititikberatkan untuk dijaga. Jerawat merupakan masalah kulit yang semua orang mengalaminya.
.
.
1) Jerawat Papula Just seperti ini selalunya menyebabkan radang kulit, berbentuk benjolan lembut dan berwarna merah.
.
2) Jerawat Pustula
Bintik merah yang meradang dan muncul sebagai bintik merah dengan pusat putih atau kuning iaitu ada cecair/bernanah
.
3) Blakheads Terjadi akibat pori kulit tersumbat dengan sebum, bakteria dan sel-sel kulit mati. Warna hitam itu bukan di sebabkan oleh kotoran dan di sebabkan oleh pigmen melanin yang bertindak balas dengan oksigen di udara.
.
4) Whiteheads
Terjadi ketika pori tersumbat sepenuhnya dan memerangkap sebum, bakteria dan sel-sel kulit mati seterusnya menyebabkan paparan putih di permukaan kulit anda.
.
5) Nodule
Selalu kelihatan benjolan keras di bawah permukaan kulit. Lebih besar dan sangat menyakitkan serta kadang-kadang tidak hilang selama berbulan-bulan. Jerawat ini menyumbang kepada parut berlubang dan trauma teruk serta luka pada permukaan kulit.
.
Justeru, sekiranya jerawat dan masalah kulit ini tidak dirawat, ia akan menyebabkan masalah kulit yang lebih serius.
.
.
#happyboo #naturesworldresources #happyboohq#agendiperlukan #flucure #coughcure#naturalbabyproduct #baranganbayi#kedaibaranganbayi #beauty #health #organic#tipskesihatan #happyboolovers #babyshop#momandbabyshop #natural #bazaarpaknil #bazaar#herbal #produkbaby #productnatural #viral#testimoniberkesan

Author

Share