9 Bahaya Emosi Terganggu ketika Hamil

emosi ketika hamil

Masa mengandung, perasan tak kita mudah sangat di cuit, senang kata mudah sensitive atau pun hati tisu. Semuanya akibat perubahan hormone. Tapi jangan kita biarkan perkara ini berterusan kerana banyak bahayanya. So ambil tahu benda ni dan cepat-cepat lakukan perubahan. Hokey ibu semua? Jom ambil tahu akibat bila kita tak mengawal emosi ketika hamil.

1. BAYI LEBIH MUDAH KENA ALERGI KETIKA LAHIR. Ini disebabkan ketika dalam perut ibu, janin juga menyerap hormone korsitol yang cukup banyak.

2. KEGUGURAN. Stress yang dialami ibu juga menyebabkan janin yang ada di kandungnya mengalami stress karena hormone stress ibu juga di serap oleh bayi.

3. LAHIR PRAMATANG. Bila stress yang dialami ibu ketika umur janin trisemester pertama maka akan terjadi gangguan pada janin hiingga menyebabkan lahir lebih cepat atau biasa disebut dengan istilah pramatang.

4. KETAHANAN TUBUH BAYI BERKURANGAN. stress yang berlebihan dan terus menerus akan menganggu proses terbentuknya sistem ketahanan tubuh yang diperlukan oleh janin. Hal ini menyebabkan bayi yang berumur setelah enam bulan akan kehilangan sedikit demi sedikit ketahanan tubuhnya.

5. PERKEMBANGAN YANG KURANG BAIK. Di sebabkan stress yang dialami ibu, daya otak dalam berfikir bayi akan terbantut. Ini bermakna perkembangan otak bayi lebih lambat dari biasanya. Ia akan menyukarkan kita dalam mendidik kelak.

6. BAYI MUDAH BEREMOSI. Hormone stress yang diserap bayi mampu menyebabkan keguguran namun ketika bayi mampu bertahan hingga lahir, ia memberi kesan yang sama seperti emosi ibu ketika hamil.

7. GANGGUAN AUTISM PADA BAYI. Stress ibu menyebabkan bayi mengalami autism kerana lambatnya perkembangan bayi ketika ibu selalu stress.

8. GANGGUAN PADA TULANG BELAKANG. Untuk mengelak hal ini, lebih baik menjaga kesihatan dari awal kehamilan kerana risiko pada tulang belakang sangalah besar.

9. BAYI TAK CUKUP BERAT. Ia menyebabkan bayi semakin lama semakin teruk hingga perkembangannya tak berjalan dengan baik.Berat badan pada bayi akan turun dan tidak sesuai dengan perkembangannya.

So uolls, hati-hati dengan emosi. Ambil pendekatan yang baik untk pastikan uolls boleh control emosi. Jangan lupa tambah kebaikan #milkupcandy sepanjang kehamilan sebab ia juga membantu perkembangan baby berjalan dengan baik. Kak ekin doakan semoga uolls sabar dan tabah harungi saat kehamilan ni. Uolls kan ibu sado! So keep strong!

 

 

penggalak susu, penggalak susu ibu, makanan penggalak susu, penggalak susu badan, susu ibu, banyakkan susu ibu, banyakkan susu badan, milkbooster untuk tambahkan susu badan, milkbooster terbaik, produk banyakkan susu badan, produk banyakkan susu ibu, cara yang betul banyakkan susu badan, penyusuan susu ibu, penyusuan eksklusive, petua banyakkan susu ibu, petua banyakkan susu ibu, tips dan cara banyakkan susu ibu, susu meriah, susu melimpah ruah.

Author

Share