DIDIK ANAK SERONOK SOLAT

kakejamenulis

DIDIK ANAK SERONOK SOLAT

Salam Jumaat semua.
Solat tiang agama. Tapi, bagaimana nak DIDIK ANAK SERONOK SOLAT? Sukarnya nak latih mereka solat.
Aha, sempena penghulu segala hari, Kak Eja nak kongsikan beberapa panduan berdasarkan kisah benar penagalaman mendidik anak jadi seronok untuk solat.

Doa adalah senjata muslim. Doa ibu bapa juga antara doa tanpa hijab. Maka kita mulakan dengan doa dan niat tulus untuk melatih anak-anak solat agar dimudahkan Allah swt.

2. Contoh Tauladan

Jadilah model terbaik buat anak-anak jika kita mahu anak yang mudah diasuh dan dididik. Maka, ibu bapa perlu menunjukkan dahulu kebaikan dan keseronokan bersolat, anak-anak akan meniru cara hidup kita amalkan.

3. Belikan kelengkapan solat mereka sendiri

Hadiahkan lah pakaian kelengkapan solat yang sesuai dengan umur anak. Pakaian yang cantik dan berwarna-warni. Berikan juga peluang untuk membuat pilihan pakaian solat mereka sendiri. Anak pasti seronok bersolat tanpa perlu disuruh.

pakaian didik anak seronok solat
4. Ajak anak solat vs suruh anak solat

Ajak anak solat bersama lebih mudah dan lebih baik dari mengarah anak untuk solat sendirian. Mereka akan mudah melihat contoh ibu bapa solat, secara tak langsung kita juga mengajar anak solat dan mendidik agar anak solat berjemaah.

5. Pujian dan kata positif

Setiap kali anak berjaya solat cukup 5 waktu atau solat di awal waktu, berikan pujian dan kata positif agar mereka rasa dihargai dan terdorong untuk anak terus bersolat sebaiknya.

6. Bawa ke Masjid

Masjid merupakan rumah Allah, malah di zaman kegemilangan Islam dahulu, masjid merupakan jantung negara. Maka, unuk mendidik diri kita dan anak-anak seronok solat, jinakkan dengan sentiasa ke rumah Allah.

didik anak seronok solat pergi masjid
7. Jadual Solat & Reward

Ibu bapa boleh sediakan jadual solat yang menarik dan berikan reward kepada anak yang berjaya solat cukup 5 waktu sehari semalam. Anak-anak pasti lebih bersemangat untuk tanda setiap kali lepas solat di jadual yang cantik selain reward mengikut kemampuan ibu bapa.

reward

InsyaAllah, moga usaha kita dalam mendidik anak seronok bersolat dimudahkan dan mendapat ganjaran disisi Allah swt.

#milkupcandymalaysia

#tipssharingmilkupcandy

#terbuktiberkesan

#supportbreastfeeding


Follow Aizah Zarirah :

Author

Share