Clog Duct

kakejamenulis

CLOG DUCT : PUNCA DAN TIPS PENYELESAIAN

Pernah tak mommies rasa sakit pada payudara? Bengkak, kemerahan, breast keras, tapi paling tak tahan, rasa sakit satu badan, seram sejuk macam demam. Aduhai… dah la sakit, baby nak menyusu pun tak boleh sebab sakit dan susu tak keluar. Arrrghhh…Macam mana ni? Sampai tahap memang mommies menangis lah!

APA CLOG DUCT?

Bila keadaan begitu terjadi ia sebenarnya adalah Clog Duct atau susu tersumbat. Biasanya terjadi pada minggu awal selepas kelahiran disebabkan oleh salur susu tersumbat.
clog duct image
clog duct breast

Kenapa susu boleh tersumbat?

👉

Lewat memulakan penyusuan pertama sebaik bersalin (Late on set on breastfeeding)

👉

Lekapan penyusuan yang tidak betul (Poor latch)

👉

Penyusuan yang tidak kerap (Inadequate feeding)

👉

Penyusuan berjadual (Schedule Feeding) – Bayi seharusnya diberi susu mengikut kemahuan bayi (feeding on demand). Watch the baby not the clock.

👉

Menetapkan masa untuk menyusu di setiap belah payudara. Mommy perlu membiarkan bayi menyusu sehingga kenyang / bayi melepaskan sendiri setiap kali menyusu. Selepas itu baru susukan di sebelah lagi payudara. Kerap menukar payudara ketika sesi penyusuan (switch side) boleh menyebabkan susu tidak keluar sepenuhnya di setiap belah payudara.

👉

Penggunaan pam susu yang tidak sesuai. Contohnya, saiz corong yang kecil, boleh mengakibatkan payudara sakit atau pedih ketika pam. Kadangkala, ada bahagian terttentu pam yang rosak juga boleh mengakibatkan pam tidak efektif.

👉

Stress / tidak cukup rehat.

Tahukah ibu sekelian, dengan menuam payudara di bahagian tersumbat boleh melancarkan semula pengaliran susu anda?


Kita berjumpa lagi di next topik ya


Aizah Zarirah
Ex-Ibu menyusu Yang Prihatin

Author

Share

Previous articleDIDIK ANAK SERONOK SOLAT
Next articleSUAMI AWESOME