Cara melatih bayi makan

Keterujaan ibu mahu melihat bayinya makan makin terserlah. Menghitung-hitung usia anak memasuki 6 bulan. Persediaan sudah di atur. Bermacam-macam menu puri yang mahu ibu beri.

Tapi sebaik tiba waktunya sampai, wajah ibu bertukar tegang apabila makanan yang di sua di muntahkan semula. Sedih, kecewa. Masuk hari kedua, ketiga, seminggu. Hati si ibu mula surrender.

Jangan sedih dulu uolls. Baby sebenarnya sedang belajar merasa dan menelan benda baru yang masuk kedalam mulutnya. Tambahan pula perut baby juga belajar menerima sesuatu selain susu. Jadi tidak hairan jika baby muntah atau meluakkan semula makanan tersebut.

Dan apa yang uolls perlu pastikan, tekstur makanan yang di beri. Buat pertama kali kenalkan makanan pejal, sebaiknya lembut dan cair. Begitu juga keadaan yang seterusnya.

Namun sebaik sahaja baby mula tumbuh gigi, mereka boleh di perkenalkan dengan tekstur yang baru kerana ketika ini mereka sudah mula belajar menggigit dan mengunyah. Mungkin ibu boleh cuba bubur lembut yang sedikit kasar bentuknya. Tak perlu di blend halus seperti sebelumnya. Dan keadaan ini boleh di praktik berperingkat sesuai dengan usia baby.

Kerapkan baby mengunyah tekstur yang berbeza supaya mereka belajar menelan yang lebih kasar dari yang sebelumnya. Jangan lupa, beri makanan yang dipenuhi khasiat secukup keperluan dan perkembangannya.

Susus ibu haruslah yang paling berkhasiat. Kekalkan penyusuan seperti biasa walaupun anak telah kenyang dengan makanan. Support susu lebih lagi dengan #milkupcandy

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share