Cara buang kahak bayi

Cara buang kahak bayi

Bila anak mula selsema, ibu risau bukan tahap geleng kepala. Tapi dah fikir jauh takut anak di serang batuk. Begitulah setiap ibu. Namun sakit siapa boleh jangka kena atau tidak. Apa pun kak ekin nak share macam mana nak hilankan kahak bayi.

1. GUNA TIPS TEPUK BAYI. Cara hilangkan kahak bayi, pastikan bayi dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut. Pastikan bantal tidak terlalu tebal. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala bayi ke baeah dan kaki di atas. Pastikan kaki lurus. Tepuk selama 15 minit dan beralih ke kiri dan kanan tubuh bayi pula. Tujuan menepuk ini untuk melonggarkan kahak dalam paru-paru. Selepas 15 minit biasanya bayi akan batuk atau bersin sekaligus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, kahak akan turun melalu najis. Tips ini di kongsi dari pakar fisioterapi.

2. GUNA MESIN PENYEDUT KAHAK. Tepuk sahaja tidak cukup kerana masih ada baki lagi kahak yang mungkin degil untuk keluar bersama. Selepas tepuk, boleh guna mesin penyedut kahak di rumah dan tak perlu berulang alik ke klinik. Sebaiknya rujuk pada yang lebih tahu penggunaan mesin ini.

3. GUNA MADU ASLI. Ini merupakan cara yang memerlukan bayi meminumnya. Jika usia bayi sudah setahun lebih, gunakan satu sudu madu di campurkan dengan satu biji limau nipis dan sedikit air. Sebagai alternative, boleh juga gunakan lemon. Jika masih bayi, hanya gunakan madu bersama air sahaja.

4. SEDUT SENDIRI! Tip ini paling berkesan. Sedut sendiri hidung bayi. Mengapa perlu geli? Anak sendiri. Cara di atas memang boleh di gunakan Cuma kesannya agak lambat berbandin sedut sendiri.

Untuk lebih melindungi antibody bayi, berikan susu ibu secara berterusan supaya tubuh bayi dapat melawan sakit yang di hidapi dan mengelakkan dari berlarutan. Jom tambah kebaikan susu ibu dengan #milkupcandy. Ia bantu tambah susu ibu. Susu ibu tambah antibody bayi. Ibu tentu bertambah happy.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share