CABARAN BEKERJA SELEPAS BERPANTANG

kakejamenulis

CABARAN KEMBALI BEKERJA SELEPAS BERPANTANG

Dah nak naik kerja??? Ala, tak puas rasa bercuti dengan si manja! Macam mana ni, nak kena buat apa? Aduhai, banyak betul kegusaran mak-mak ni ya. Ok, di sini ada 9 perkara yang perlu ibu-ibu ambil perhatian sebelum kembali bekerja selepas cuti berpantang.

1. Kenalpasti pengasuh / taska

Ini bab paling penting sebenarnya. Sebaiknya waktu mengandung lagi kita dah mula buat research sikit tentang pengasuh/taska yang diperlukan untuk bayi kita. Paling penting pengasuh/taska ada ilmu dan bersedia untuk menguruskan EBM nanti. Ada pengasuh/taska yang tiada ilmu pengurusan EBM, maka huru hara lah masa nak bagi susu pada si manja. Sudahnya, timbul macam-macam masalah seperti bayi minum susu sejuk lah, bayi kelaparan sangat dan lain-lain. So, ibu-ibu kena rajin sikitlah kenalpasti pengasuh/taska yang sesuai ya sepanjang cuti berpantang.

kenalpasti taska semasa ibu bekerja

Sebaiknya sebulan sebelum bekerja selepas cuti berpantang, dah mula membuat stok susu. Jangan awal sangat atau lewat sangat. Kalau awal sangat, ibu-ibu tak sempat nak rehatkan badan, dah kena struggle buat stok pula. Boleh jadi, stok susu pun nanti tiada tempat untuk disimpan. Andai lewat sangat pula, takut tak sempat nak buat stok yang mencukupi. Sebaiknya dalam 2 minggu-sebulan sebelum naik kerja selepas pantang ya.

Ha… selama bercuti berpantang ni senang je kan. Selak baju, bagi susu. Sekarang kena upgrade sikit ilmu tentang pengurusan EBM. Tak susah dan tak la mudah sangat. Ibu-ibu perlu rajin cari maklumat.

4. Latih menggunakan botol.

Aha, ini cabaran besar juga buat ibu-ibu. Ajarlah bayi menggunakan botol yang bersesuaian dalam tempoh 2 minggu sebelum cuti berpantang berakhir. Minta bantuan suami untuk lalui tempoh latihan ini. Biasanya, bayi memang menolak bila ibu-ibu sendiri yang cuba melatih menggunakan botol sebab dia tahu dan boleh bau susu ibu! Nanti bayi merengek-rengek, ibu pun selaklah baju bagi susu. Alamak, bila nak latih ni? Jadi, perlunya bantuan dari suami dalam hal ini.

baby menyusu botol semasa ibu bekerja
5. Test-drive routine

Selama bekerja selepas cuti berpantang, pasti ibu-ibu yang mengikut rutin si manja. Betul kan? Waktu dia nak bangun atau nak tidur. Ada bayi yang suka tidur awal pagi dan berjaga lewat malam. Aduhai, kalau dah mula bekerja, susah juga. Maka, buatlah ‘test-drive routine’ 2 minggu sebelum naik kerja. Maksudnya latih diri ibu dan bayi seolah-olah akan pergi berkerja. Bangun awal pagi dan bersiap seperti hendak pergi kerja. Siapkan barang keperluan bayi, keperluan pam susu. Kemudian, keluarlah bersama bayi. Samada berjalan-jalan ke taman atau sambil membeli barang keperluan untuk naik kerja. Setelah seminggu, mungkin boleh buat ‘test-drive routine’ bayi ke pengasuh/taska pula. Latihlah bayi agar berjaga waktu siang dan tidur waktu malam agar bila ibu-ibu kembali bekerja, tidaklah jadi mata panda dan terlalu letih kerana kurang rehat.

6. Pakaian Bekerja yang sesuai

Ooopss, ada baju yang sebelum ni dah tak muat? Betul. Selain perubahan emosi, paling ketara adalah perubahan fizikal. Jadi, ambillah masa untuk membeli atau menyediakan pakaian yang lebih sesuai dengan status ibu menyusu dalam tempoh cuti berpantang sebelum naik kerja. Pakaian formal yang lebih longgar dan breastfeeding friendly.

pakaian bekerja sesuai selepas berpantang
7. Persediaan di rumah dan di tempat kerja

Sebelum cuti berpatang berakhir juga, ambil masa untuk berbincang dan mengatur rutin baru bersama suami dan anak-anak yang lain – jika ada. Maklumkan bantuan dan sokongan yang diperlukan dalam melalui rutin baru. Mungkin setelah ‘test-drive routine’ baru ibu-ibu tahu ada keperluan untuk dapatkan bantuan. Maka, berbincanglah sebaiknya. Maklumkan juga kepada majikan dan rakan sekerja tentang bantuan dan sokongan yang diperlukan terutamanya tentang jadual mengepam susu. InsyaAllah, perjalanan penyusuan ibu-ibu akan lebih mudah.

8. Persediaan Peralatan Penyusuan

Ada baiknya jika ibu-ibu dapat sediakan 1 set kelengkapan pam menyusu di tempat kerja dan 1 set di rumah untuk kurangkan beban beg pam susu yang dibawa. Tapi, andai kata tak mampu, 1 set pun sudah memadai. Siap sedia keperluan ini dalam tempoh cuti berpantang.

Sediakan snack sihat yang ringkas dan mudah dalam laci meja kerja. Bila dah jadi ibu menyusu ni, pasti cepat lapar. Jadi, sangat perlu snack ringkas yang sihat dan mudah seperti kurma, kismis, biskut dan coklat. Oh ya, jangan lupa milk booster ibu-ibu seperti MilkUp Candy dan Minuman Herbal.

Author

Share