Bolehkah Makan Panadol Ketika Hamil?

Tengah-tengah mabuk trimester pertama, ada juga yang kerap di serang demam. Badan lemah mungkin kerana kurang makan. Kurang air dalam badan pun salah satu punca. Dalam masa sama sakit kepala pun kerap juga menyerang. Bila berdenyut susah nak buat apa-apa. So boleh ke nak makan Panadol? Sejauh mana dakwaan ubat ini membahayakan kandungan?

Menurut Doktor Izham dalam Utusan Malaysia, janin mudah terdedah pada semua jenis ubat yang di ambil oleh ibu. Sebahagian ubat boleh jadi pebyebab keracunan jika di ambil berlebihan. Jadi ibu Hamil disarankan dapat nasihat doktoe atau yang lebih pakar tentang hal ini untuk dapatkan kepastian jika terpaksa makan ubat ketika hamil.

Ada juga ubat yang selamat di gunakan. Tapi korang kena berhati-hati. Rujuk pada label samada ubat tersebut selamat ketika kehamilan dengan mengenal pasti kategorinya. Kategori yang selamat adalah A, B dan C. Manakala kategori D atau E(X) adalah merbahaya untuk kandungan.

Menurut Malaysian Pharma, Panadol atau nama saintifiknya paracetamol adalah dalam kelas ubat yang di kenali sebagai analgesic (ubat penahan sakit) dan antipyretics (pengurang demam). Setakat ini panadol masih dalam kategori ubat yang selamat dan dosny atrkawal untuk wanita hamil. Ia tergolong dalam kategori B.

Namun harus elakkan beberapa ubat seperti Accutane/Isotretinoin (ubat jerawat), Tegison/Etretinate, Thalidomide, Aspirin dan Ponstan. Sebaiknya berjaga-jaga dan minum air kosong yang banyak bagi mengelak sebarang pengambilan ubat. Setelah memasuki trimester kedua boleh tambah nutrisi dalam badan dengan makan tambahan seperti #milkupcandy yang pasti kaya dengan khasiat makanan Sunnah yang memang super awesome.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share