Berapa lama susu ibu boleh bertahan?

Normal kalau ibu menyusu badan yang sibuk dengan kerjaya punya rasa bimbang dengan ketahanan susu badan yang di pam. Ia umpama makanan yang ada tempoh bertahan sebelum rosak. Jadi sebenarnya berapa lama susu yang di pam boleh bertahan?

Menurut Dr Zubaidi Hj Ahmad, ia bergantung pada cara dan dimana susu di simpan. Selalunya susu ibu kekal segar pada suu bilik (60-85 darjah Fahrenheit) selama tiga hingga empat jam. Tetapi susu dalam keadaan sejuk seperti musim sejuk di England, ia boleh bertahan lebih lama antara enam hingga lapan jam.

Jika ia di simpan dalam peti sejuk, ia boleh di gunakan semula antara tiga hingga lima hari. Susu ibu yang di simpan dalam keadaan sejuk beku boleh di gunkan lebih lama lagi. Jika di simpan dalam peti sejuk yang mempunyai pintu berasingan, susu ibu bku tahan selama tiga hingga enam bulan.

Walaubagaimanapun uolls boleh try rasa susu terlebih dahulu sebelum memberikan kepada anak. Jika ia rasa masam, berkemungkinan telah di cemari kuman atau pun rosak. Untuk mengelakkan ini, cuci tangan sebelum mengepam susu ibu dan segera simpan dalam peti sejuk. Jika mahu menggunakan semula, elakkan mencairkan susu ibu yang beku dengan menghangatkannya di atas dapur. Bia ria cair perlahan-lahan dalam suhu bilik.

Apa pun pastikan simpan stok susu ikut demand your baby. Ikut jadual dengan teratur supaya susu dapat supply dengan baik. Untuk meriahkan lagi susu badan, jom kunyah #milkupcandy yang super duper hebat dengan kebaikan makanan Sunnah yang pasti uolls susah nak dapat satu persatu. Susu bertambah, bahagia ibu lagi bertambah.

Author

Share