Bahaya tekanan tinggi untuk bayi dan ibu

Anda stress sepanjang kehamilan? Sudah tentu doktor perlu memantau kesihatan anda lebih kerap lagi berbanding ibu yang lain. Jom atasi masalah ini dengan segera.

1. MENGURANGKAN MAKANAN TINGGI SODIUM DAN MAKANAN SEGERA. Kebiasaannya makanan segera mengandungi sodium natrium yang tinggi. Ini adalah penyebab kepada punca tekanan darah tinggi. Maka, pastikan anda tidak mengambil makanan segera lebih kerap.

2. BANYAKKAN MINUM JUS BUAH. Amalan ini boleh di lakukan setiap pagi dan malam. Jus buah kaya dengan vitamin dan ini beri jaminan pada ibu untuk kekal sihat termasuk juga bayi. Dan jus buah juga mampu mengawal tekanan darah tinggi ketika hamil.

3. SAYUR DAN ULAM. Setiap hidangan anda, selitkan sayur atau ulaman kerana ia membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

4. AIR ASAM JAWA. Air ini bagus untuk menyejukkan badan serta menghilangkan sakit tekak dan batuk ibu hamil. Ia juga bertindak menurunkan tekanan darah tinggi. Boleh di amalkan pada dua waktu siang dan malam.

5. BERSENAM. Senaman ringan mengurangkan tekanan darah semasa kehamilan selain memudahkan prosea bersalin.

6. MEMBUAT KERJA DENGAN TERATUR. Buat kerja kelam-kabut juga membuatkan ibu tertekan. Releks dan tenang ketika berkerja. Jika tidak mampu, minta bantuan dan jangan memaksa diri.

7. MENGAMBIL SUPLIMEN. Ini bagi membantu ibu mengawal tekanan darah. Jadi tak salah jika anda berikhtiar dengan #milkupcandy.

Dengan bahan seperti habatussauda’, gam arab, kurma ajwa, susu kambing dan banyak lagi, ia berikan impak baik buat iu serta bayi yang dikandung.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share