Apa itu tandem nursing?

Pernah dengar tandem nursing? Tahu tak apa itu tandem nursing?

Bagi mereka yang first time dengar, tandem nursing merupakan satu istilah yang digunakan merujuk kepada perbuatan menyusukan 2 anak atau lebih yang bukan kembar dalam satu masa. Atau dalam lain perkataan, ibu menyusukan anak yang lebih tua bersekali dengan anak yang baru.

Haa. Ramai ibu yang give up bila mula memgandungkan anak baru sementara anak yang tua belum sampai usia 2 tahun untuk putus susu. Ada yang risau akan jejaskan perkembangan bayi dalam kandungan bila berbahagi-bahagi nutrisi untuk ibu, anak menyusu dan bayi yang di kandung. Jadi ibu ambil langkah “selamat” dengan memutuskan susu anak yang tua. Sayangnya. Sedangkan anak yang tua masih boleh menyusu hingga adiknya lahir. Masih boleh lagi sama-sama berkongsi susu.

Sebenarnya, konsep demand and supply langsung tak terjejas. Malah bila kita guna pakai tamdem nursing ni, susu lebih meriah. Tak ada istilah anak tak cukup susu. Kalau ada yang bunyi kata “kesian adik tak cukup susu”, “adiknya tak kenyang nanti”. Sila abaikan. Yang penting anak dapat manfaat susu ibu. Dan untuk kukuhkan lagi pendirian kita, anak sangat perlukan susu ibu untuk kebaikan jangka masa yang panjang.

Jangan takut untuk teruskan penyusuan. Fahamkan orang sekeliling dan minta sokongan dari mereka lebih-lebih lagi suami. Amalkan pemakanan yang sihat di tambah dengan suplimen best #milkupcandy yang mewah dengan kelebihan makanan-makanan sunnah.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share