Anak lambat berjalan? mungkin ini sebabnya.

Anak lambat berjalan? mungkin ini sebabnya.

 

Anda pasti bimbang bila lihat anak orang lain yang hampir umurnya dengan bayi anda sudah berjalan. Sedangkan bayi anda masih belum memulakan langkah pertamanya.

Ada antara sebab mengapa bayi anda masih belum berjalan. Ketahui lah sebabnya.

1.MOTOR OTOT YANG LAMBAT MATANG. Ini adalah salah satu terma yang digunakan untuk menerangkan keadaan anak-anak yang lambat berjalan. Skil motor adalah adalah normal namun lambat. Anak yang lambat belajar juga menyumbang kepada pertumbuhan motor kasar yang lambat.

2. TONA DAN KEKUATAN OTOT YANG TIDAK NORMAL. Tiga contoh keadaan otot yang tidak normal ialah:

Hypertonia : tona otot yang terlampau tinggi menyebabkan otot kaku untuk mereka menyeimbangkan badan.

Distrofi otot (muscular dystrophy) : satu penyakit yang diwarisi dan akan menjadi semakin teruk. Selalunya pada bayi lelaki, awalnya kelihatan normal namun, simptom akan muncul pada umur 4 dan 6 tahun.

Hypotonia : tona otot terlalu lemah menyebabkan mereka tidak seimbang untuk melawan graviti dan berjalan.

3. FAKTOR LUAR. Kekurangan zat makanan dan jangkitan juga boleh menjadi punca mengapa seseorang anak itu lambat berjalan.

4. PENGGUNAAN ALAT SEPERTI ‘BOUNCER’ DAN ‘WALKER’. Pendapat sesetengah pakar, penggunaan kedua alat seperti ini akan menyebabkan otot bayi kurang bersenam. Ia menyebabkan otot lemah dan memerlukan lebih masa untuk mereka menguatkan otot untuk berjalan.

5. SIFAT SEMULAJADI. Kedengaran seperti sukar di percayai bukan? Tapi ada sebahagian bayi yang lebih selesa merangkak dan mereka akan berjalan apabila benar-benar bersedia.

Tapi jangan buat konklusi sendiri. Dapatkan nasihat dari pakar terlebih dahulu. Apa pun tumbesaran bayi memerlukan usaha gigih dari ibunya. Penyediaan nutrisi yang mencukupi seperti penyusuan eksklusif sangat di galakkan. Jom bersama #milkupcandysebagai teman sejati anda.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

 

Author

Share