ALERGI PADA IBU HAMIL

kasihibuALERGI PADA IBU HAMIL.

Sebahagian ibu mengandung mengalami bermacam alergi. Ada yang tak pernah alami sesak nafas jadi kerap sesak nafas. Bukan itu sahaja, ada banyak lagi.

Antara penyebab alergi ibu hamil dipengaruhi oleh peningkatan hormon progesteron dan menurunnya sistem imun tubuh ibu itu sendiri. Apabila daya tahan tubuh ibu hamil menurun, ia menyebabkan ibu hamil mudah terkena alergi ataupun melemahkan kadar kesihatannya.

Alergi lebih mudah masuk kedalam tubuh melalui makanan, sistem pernafasan (seperti debu, bantal, karpet dan lain-lain) atau melalui kulit (contohnya kosmetik). Berikut beberapa gejala alergi yang mungkin timbul pada ibu hamil :

1. Sistem pencernaan terganggu hingga menimbulkan ngilu diperut, sukar buang air besar, kembung, dan sering buang angin.

2. Terganggunya sistem pernafasan seperti batuk, hidung tersumbat, sakit telinga dan suara serak.

3. Keadaan fungsi mata yang nampak secara langsung seperti mata gatal, merah, berair dan terdapat warna kehitaman dibawah mata.

4. Kulit bermacam masalah dengan kulit gatal, kulit memerah disetai bintik-bintik, kulit menebal dan ada juga hingga bibir menjadi bengkak.

Masalah alergi ini boleh di kawal jika ibu hamil jaga pemakanan dan keadaan sekeliling bersih. Bantu diri lebih tenang supaya tidak stress dan seronok untuk alami alam keibuan. Tambah makanan tambahan #milkupcandy di samping membantu ibu jana kebaikan untuk tubuh badan serta baby.

#milkupcandyhq
#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#sharingtips
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding.

Author

Share