AKTIVITI HUJUNG MINGGU BERSAMA FAMILY

AKTIVITI HUJUNG MINGGU BERSAMA FAMILY

kakejamenulis

Hujung hujung minggu ni, asyik pergi mall je kan. Sambil jalan-jalan mall tu tangan dengan mata pun masih fokus dekat phone, macam tak spend time sangat je dengan family kan? Meh akak bagi idea apa nak buat aktiviti hujung minggu ini, bonding puas puas dengan family korang tauuu πŸŒ»πŸ’―

1) HIAS LAMAN
Bila last korang buat gardening? Haaa jom isi masa dengan gardening. Kalau takda laman luas pun, boleh cari pokok kecik2 yang memang untuk deco je, letak dekat tepi2 rumah, dekat corridor. Kalau ada anak2 kecik mesti dorang excited tengok perkembangan tanaman dorang. Nak letak nama pun boleh πŸ’

MEMASAK/BAKING
Masa ni la kita nak buat program ala2 masterchef, sambil tunjuk skill sikit dekat dorang. Boleh buat cuba resipi baru untuk lebih excited. Sambil tu agihkan tugas, siapa buat apa. Nak lagi kecoh, buat pertandingan Ibu vs. Ayah, siapa dapat vote lagi tinggi πŸ˜†

KEMAS RUMAH
Ni antara aktiviti yang boleh pupuk habit anak-anak jadi pembersih. Kalau nak fun kita kena involve sekali tau, bukan suruh dorang mengemas je. Contohnya tetapkan siapa in charge bahagian mana. Siap tangkap gambar before and after lawa-lawa. Lepas tu lunch, minum petang, kita review sikit macam mana rasa kemas mengemas, ada idea deco baru ke, feedback ke🌻

AKTIVITI SUKARELA
Selain daripada duduk rumah, boleh juga bawa family keluar buat kerja sukarela. Sambil tu kita dapat didik anak-anak kepentingan jaga alam sekitar. Paling penting jadi orang yang memulakan sesuatu daripada tunggu orang lain je yg buat kan. Boleh juga mak ayah ajak geng ibubapa lain atau anak2 ajak kawan. Kemas surau, kemas lorong belakang perumahan, rumah kebajikan, etc.

TAMAN TEMA
Yang ni bukan anak2 je, mak ayah pun kemain tau lepas nampak roller coaster ataupun depan deco bertema tu, mesti excited suruh anak2 posing, akak tau la akak pun geng mak2 jugak 🀭 Takda idea nak pergi yang mana? Mak ayah boleh listkan beberapa tempat, minta anak2 vote. Yang penting mereka involve juga dengan keputusan ni, baru excited πŸ™Œ

facebook kredit : Aizah Zarirah

Artikel berkaitan

Author

Share