Adakah normal susu keluar semasa hamil?

 

Mesti ada di antara uolls yang pelik macam mana susu boleh keluar padahal baby belum lahir. Untuk pengetahuan semua, susu terhasil sejak kandungan berusia 16 minggu. Jadi normal jika susu keluar. Tapi yang tak mengalaminya pula bukan tak normal, ia juga perkara biasa bagi ibu mengandung. Semuanya bergantung pada tubuhatau hormone dalam badan masing-masing.

Menurut Dr. Zubaidi Hj. Ahmad, cecair yang keluar dari breast adalah susu awal (kolostrum). ia lebih pekat dan berkrim. Ia mula keluar beberapa minggu sebelum melahirkan.semakin dekat hari melahirkan, ia semakin membengkak dan mula menghasikan susu.

Adakalanya susu kolostrum ini keluar dan di katakana bocor meleleh. Jadi sebaiknya gunakan pad pada pakaian dalam. Ia bertindak menyerap susu ini supaya tidak menjadi tompok basah pada baju. Kerapkan tukar pad tersebut setiap hari bagi mengelakkan bau tidak menyenangkan apabila susu kolostrum menjadi basi.

Jika terlalu banyak, uolls boleh mengepamnya dan mengumpulkan ke dalam peti sejuk dan boleh di beri pada baby apabila ia lahir. Dengan kandungan habbatussauda’ didalam setiap tablet #milkupcandy, ia membantu merembes susu dari kalenjar susu supaya baby lahir dapat manfaat kolostrum sebaiknya.

Author

Share