Adakah pil perancang bahaya pada bayi

Ramai antara kita ada sebab kenapa perlukan pil perancang. Ada yang ambil pil perancang atas faktor kesihatan dan ada juga yang merancang keluarga. Tapi pengambilan pil perancang ni tak semestinya yakin uolls tak akan memiliki bayi seterusnya. Jika Allah berkehendak, maka rezeki anak tak boleh juga di tolak.

Namun, adakah pil perancang ini bahaya jika ibu sendiri tidak sedar kehamilan berikutnya? Bahaya ke untuk baby?

Soalan ini selalu bermain di benak fikiran ibu2 ini. Dan mungkin uolls antara salah seorangnya. Bingungkan?

Sekiranya uolls telah tahu kehamilan, segera hentikan pengambilan pil ini. Tapi jangan bimbang. Pil perancang tidak menjejaskan bayi dalam kandungan.

Menurut Doktor Zubaidi Ahmad, baru-baru ini “The American Congress of Obstetrican and Gynaecologist” telah mengeluarkan kenyataan bahawa pil pencegah kehamilan yang di ambil pada awal kehamilan tidak menyebabkan kecacatan pada bayi yang nyata n (major fetal defect).

Kenyataan ini mengukuhkan lagi bahawa tiada bahaya pil perancang kepada baby uolls. Apa pun anak adalah rezeki terindah yang patut kita pelihara sebaiknya. Untuk perjalanan kehamilan yang lancar, tambah keseimbangan khasiat dalam tubuh badan dengan #milkupcandy. Syarifah Sakinah pun amalkan untuk elak kaki cramp tau.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share