Adakah menyusu membatalkan wuduk

Adakah menyusu membatalkan wuduk?

Eh! Adakah menyusu membatalkan wuduk? Adeh, baru terperasan. Macam mana ni? Mungkin ada antara kita yang sedar dari awal. Mungkin juga dah anak ketiga baru terperasan perkara ni.

Usah risau. Tak ada seorang pun ulama yang mengatakan menyusu baby boleh membatalkan wudhuk. Para ulama bersepakat bahawa sesuatu yang suci dan keluar dari selain dua jalan iaitu kubul dan dubur, tidak membatalkan wudhuk. Seperti meludah, keluar hingus dari hidung atau air mata ketika menangis. Termasuk hal ini iaitu mengeluarkan susu ibu, baik ketika menyusu mahupun mengepam.

Jadi susu ibu ni adalah suci dan bersih. Sebab tu besar manfaat buat anak kita. Kan kan kan? Jadi tak kira bila dan di mana kita boleh menyusukan anak kita tanpa rasa was-was tentang batal atau tidak wudhuk kita, sah tak sah solat kita.

Sekarang dah lega? Harap ini sedikit sebanyak menambah ilmu uolls. Yang paling tak was-was bila uolls makan #milkupcandy, susu memang meriah dan pekat. Moga uolls selalu di mudahkan dalam perjalanan menyusui anak-anak uolls.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbukti berkesan
#spportbreastfeeding

Author

Share