9 PUNCA IBU MUDAH KEGUGURAN

9 PUNCA IBU MUDAH KEGUGURAN.

1. Usia ibu. Risiko keguguran akan meningkat apabila usia ibu meningkat. Ibu yang mengandung pada usia 35 tahun ke atas memiliki risiko keguguran lebih tinggi.

2. Masalah kesihatan ibu. Contohnya, masalah pada plasenta, memiliki keadaan rahim yang abnormal, leher rahim yang lemah atau menderita sindrom ovarium polikistik.

3. Penyakit jangka panjang seperti darah tinggi kronik, masalah buah pinggang,
atau diabetis yang tidak terkawal.

4. Pengambulan ubat yang berterusan beri kesan sampingan pada janin seperti retinoid, misoprostol, dan ubat anti-inflamasi non-steroid.

5. Pernah mengalami keguguran. Risiko untuk keguguran lagi sangat besar.

6. Merokok semasa hamil. Bahan kimia yang terdapat dalam rokok masuk ke salur darah dan mencemarkan kandungan ecair darah. Bahan ini meresap pada salur darah bayi kerana bayi mempunyai hubungan terus dengan darah ibu.

7. Pengambilan minuman keras atau ubat terlarang. Sama juga seperti merokok. Ia meresap pada darah ibu yang juga mengalir pada salur darah bayi. Ini menyekat perkembangan bayi dan ibu mudah keguguran.

8. Pengambilan kafein berlebihan. Satu kajian menunjukkan bahawa tahap kafein yang sedikit pun mungkin ada kaitan denga keguguran.

9. Kelebihan atau kekurangan berat badan. Ia bukan sekadar ibu saja memiliki badan yang tidak sihat. Bayi juga turut sama. Jadi makan yang perlu dan jangan tak makan pula.

#milkupcandy boleh di ambil mula dari usia kandungan 16 minggu. Jadi jaga kandungan sebaiknya kerana di awal kehamilan. Apa pun boleh berlaku. Sebaiknya kurangkan buat kerja berat dan berehat.

#milkupcandyhq
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share