6 risiko bahaya menyusukan bayi sambil berbaring

“Kalau menyusu duduk penat, cuba belajar menyusu baring”

Time-time pantang memang penat. Tetamu yang datang pun bagi pendapat “terbaik” untuk mengurangkan keletihan ibu. Menyusukan dalam keadaan berbaring buat ibu rasa releks. Namun menyusu dalam keadaan ini boleh mengundang bahaya pada baby kita.

1. KEDUDUKAN KURANG SELESA. Menyusukan anak sambil berbaring pastinya membuatkan ibu mengiring. Sedangkan baby pula berbaring pada salah satu breast. Dalam keadaan ini baby bukan sahaja boleh kembung perut, malah boleh menyebabkan baby seak nafas dan lemas. Paling teruk, baby meninggal dunia.

2. BAYI SESAK NAFAS. Menyusukan perlu pastikan baby menyusu dengan betul. Penyebab bayi sesak nafas di sebabkan ibu terlelap dan tanpa sedar tertindih bayi. Jadi sangat berisiko untuk baby.

3. TERTINDIH BAYI. Ibu kepenatan tertidur penyebab tanpa sedar tertindih bayi. Mengawal badan dari tertindih juga punca penyebab ibu penat. Jadi tertidur dan tertindih sangat berbahaya bagi nyawa bayi.

4. IBU MUDAH MENGANTUK. Ye. Berbaring lebih mudah buat ibu terlelap kerana letih. Menggalas tanggungjawab baru bukan sesuatu yang mudah. Jadi ibu lebih mudah mengantuk dan baby berisiko tertindih ketika menyusu.

5. GANGGU KESIHATAN BAYI. Bayi masih mentah untuk belajar menyusu sendiri, jadi ibu adlah tempat sebaiknya memastikan bayi menyusu dengan betul. Tapi apabila menyusukan dalam keadaan berbaring, kemungkinan posisi yang betul berubah dan bayi mula menghisap dengan cara yang salah. Ini juga salah satu pemyebab bayi kembung perut.

6. SUSU IBU MASUK TELINGA BAYI. Bagaimana ia boleh berlaku? Apabila bayi menyusu, breast yang sebelah lagi juga terangsang menghasilkan susu. Bila ibu tidak sedar, susu boleh mengalir menuju telinga bayi. Ini boleh menyebabkan gangguan kesihatan pada bayi.

Sebaiknya elakkan menyusukan berbaring bagi mengelakkan risiko pada baby comel kita. Menyusu seharusnya di jadikan sesuatu yang menyeronokkan. Amalkan #milkupcandy sebagai makanan tambahan penambah susu badan.

#milkupcandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share