6 langkah elak anak minta di dukung

 

Bayi asyik menangis minta dukung? Kalau tak di layan nanti asyik nangis berterusan. Risau pula tak reti nak berenggang .

Nak tips elak bayi minta dukung? Ini dia.

1. AJAR KONSEP “BYE-BYE”. Cara ini memang mengundang tangis bayi. Namun jika kerap di ajar bermain cak-caj ketika anda mahu ke tandas mahupun ke dapur, dia akan faham konsep “bye” itu anda pergi lama sikit.

2. BERCAKAP DENGANNYA WALAUPUN BELUM FAHAM. Beritahu kemana anda mahu tandas biarpun bayi belum faham. Lama kelamaan bayi tahu.

3. BAWA MAINAN YANG BIASA DIA MAIN. Ia bagi mengurangkan perhatian pada anda sementara waktu.

4. BERPUNCA BOSAN, BERI BENDA YANG BOLEH DI PEGANG. Adakala bayi mudah bosan dengan mainannya yang lama. Beri dia barang lain seperti senduk. Ia juga mengajar bayi benda baru. Mungkin dengan bunyi bila di ketuk. Dapat sesuatu bila di ceduk.

5. MAIN KEJAR-KEJAR. Bergurau dengan bayi yang pandai merangkak atau berjalan sambil berlari-lari mengurangkan perhatiannya untuk meminta dukung.

6. BERITAHU ADA KERJA NAK BUAT. Ini cara terakhir yang boleh anda gunakan. Biarkan dia menangis supaya dia puas melepaskan perasaannya. Dah selesai, katakan anda telah selesai dan pujuk dia. Hari demi hari anda boleh jarakkan lama sedikit masanya. Lama-lama dia percaya anda bukan abaikan dia. Cuma ada kerja sahaja.

Mendukung sebenarnya buat bayi rasa selamat dan selesa. Begitu juga ketika menyusukannya. Belailah mereka dengan penuh kasih sayang. Tanda lebih sayang tentunya dengan #milkupcandy. Bayi puas dan tenang, hati ibu girang.

#milkupacandymalaysia
#tipssharingmilkupcandy
#terbuktiberkesan
#supportbreastfeeding

Author

Share