5 TEKNIK TEPUKAN UNTUK KELUARKAN KAHAK BAYI

Sekiranya bayi anda mengalami hidung tersumbat dan batuk berkahak, anda boleh mencuba teknik tepukan yang dinamakan percussion ke atas bayi.
.
Sebelum memulakan teknik tepukan percussion ini, pastikan anak tidak minum susu sejam atau setengah jam sebelum bagi mengelakkan muntah.
.
1) Bedung bayi anda terlebih dahulu untuk elakkan bayi meronta.
.
2) Pastikan bayi dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan muka & kepala bayi ke bawah dan kaki dalam keadaan lurus ke atas.
.
3) Titiskan minyak bawang putih ke dalam bekas berisi air panas. Awasi jarak muka anak dengan air panas.
.
4) Mommies boleh bentukkan tapak tangan seakan cupping yang mana seakan ada ruang/ lubang di tengah dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk perlahan di belakang bayi.
.
5)Tepuk selama lebih kurang 15 minit. Beralih ke kiri dan kanan tubuh bayi pula. Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam paru-paru dan 15 minit selepas selesai menepuk biasanya bayi akan batuk atau bersin dan mengeluarkan kahak melalui muntah.
.
Selain teknik tepukan, alternatif semburan Happy boo boleh digunakan untuk mencairkan kahak. Jadi, dengan penggunaan semburan ini, ia membantu memudahkan teknik tepukan untuk mengeluarkan kahak.
.
.
#happyboo #naturesworldresources #happyboohq#agendiperlukan #flucure #coughcure#naturalbabyproduct #baranganbayi#kedaibaranganbayi #beauty #health #organic#tipskesihatan #happyboolovers #babyshop#momandbabyshop #natural #bazaarpaknil #bazaar#herbal #produkbaby #productnatural #viral#testimoniberkesan

Author

Share