5 Kebaikan berurut selepas berpantang

5 KEBAIKAN BERURUT SELEPAS BERPANTANG

kakejamenulis

Selepas bersalin, badan letih dan rasa layu. Bahasa orang kita, badan rasa lemau.

Sebab tu adanya urutan untuk ibu berpantang, supaya berurut selepas bersalin untuk mengembalikan semula kesegaran badan.

Ni antara 5 Kebaikan berurut selepas berpantang :

Kebaikan berurut selepas berpantang

1. Melancarkan perjalanan darah dalam badan

Urut selepas bersalin ini dapat meningkatkan lagi pengaliran darah. Jadi, ini akan membolehkan ibu mendapat lebih banyak oksigen yang disalurkan pada tubuh badan.

2. Membetulkan urat tegang, terputus atau yang terkeluar dari tempatnya

Perlu ambil maklum, bahawa urut selepas bersalin ini bukanlah penawar sepenuhnya kepada masalah tegang urat. Cuma ia sedikit sebanyak dapat mengurangkan kesakitan.

3. Membanyakkan susu badan

Minta tukang urut untuk urut sekali di bahagian payu dara. Perlu diingat, ia bukan menjamin susu jadi banyak. Cuma jika urut payu dara dimasukkan sekali dalam sesi urutan selepas bersalin, ia akan merangsang sel-sel payudara supaya lancar.

4. Mempercepatkan proses pemulihan keseluruhan selepas kerja keras melahirkan anak

Semua ibu yang pernah melahirkan anak, pasti bersetuju bahawa melahirkan anak itu menggunakan banyak tenaga, mental dan fizikal. Maka, untuk pulih dengan cepat, ia perlukan sokongan setiap ahli keluarga.

5. Kebaikan lain

Mengeluarkan angin dalam badan. Mengeluarkan darah yang terperangkap dan tertakung, Menaikkan rahim, Mengecutkan rahim, Memecahkan lemak, Mengetatkan dan membentuk kembali tubuh, Menyegarkan badan.

Semoga bermanfaat untuk semua 💕

Selepas bersalin, badan letih dan rasa layu. Bahasa orang kita, badan rasa lemau.Selepas bersalin, badan letih dan rasa layu. Bahasa orang kita, badan rasa lemau.Selepas bersalin, badan letih dan rasa layu. Bahasa orang kita, badan rasa lemau.

facebook kredit : Aizah Zarirah

Artikel berkaitan

Author

Share