4 perubahan besar jejas kecantikan ibu ketika hamil

Bila tahu mengandung je, mulalah macam yang jadi kat badan. Kita pun mula rimas badan dah tak cantik. Pipi makin kembung. Muka pun kusam. Hadei.

Ramai yang kena malah mungkin lebih teruk. Tapi 4 perubahan ni pasti di rasai semua ibu hamil.

1. KULIT GELAP.

Perubahan kulit disebabkan oleh melanosit yang menyebabkan warna kulit menjadi lebih gelap. Hampir 70 peratus wanita hamil akan mengalami perubahan kulit ini.

Sekiranya terdedah kepada matahari secara berpanjangan,warna tompokan ini akan menjadi lebih jelas serta gelap. Jadi cari jalan untuk elak bertambah teruk dengan sapuan krim sunblock sekurang-kurangnya SPF15 jika memerlukan kerja luar yang terdedah matahari yang agak lama.

2. GARISAN PADA PERUT.

Garisan ini di sebut sebagai linea nigra. Garisan ini sememangnya sudah ada sebelum ini tetapi hanya lebih jelas kelihatan ketika mengandung.

3. KEHITAMAN PADA TUBUH.

Kira-kira 90 peratus ibu hamil akan mengalami tompok-tompok kehitaman ini sementara mereka yang berkulit gelap akan menunjukkan kesan-kesan melanin dengan lebih jelas. Melanin ini merupakan komponen yang memberikan warna pada rambut dan juga kulit.

4. KULIT BERMINYAK.

Sangat biasa berlaku pada ibu hamil. Ini kerana peningkatan hormon androgen iaitu progesteron selama kehamilan menyebabkan kelenjar sebasea di kulit menjadi lebih besar sehingga meningkatkan penghasilan sebum (minyak). Sebum yang berlebihan ini bercampur dengan sel kulit mati akan menyebabkan pori-pori kulit tersumbat dan menyebabkan tumbuhnya jerawat.

Apa pun untuk tubuh yang bertenaga, consume#milkupcandy secara konsisten dan anda akan alami keberkesanannya. Air kosong juga jangan lupa.

 

cara banyakkan susu ibu , tips banyakkan susu ibu, milkbooster berkesan, susu meriah

Author

Share