3 CARA MUDAH LATIH TIDUR ANAK-ANAK. Klik sini untuk baca lebih lanjut

3 CARA MUDAH LATIH TIDUR ANAK-ANAK

cara mudah latih tidur anak

Ramai tak mak ayah dekat fb akak ni yang jenuh ajak anak kecik tidur malam? 😅 Lagi-lagi hujung minggu ni, dorang takda sekolah tadika, taska semua. Untuk yang nak mula set waktu tidur si kecik, boleh om cuba beberapa tips ni 👇

Ramai tak mak ayah dekat fb akak ni yang jenuh ajak anak kecik tidur malam? 😅 Lagi-lagi hujung minggu ni, dorang takda sekolah tadika, taska semua. Untuk yang nak mula set waktu tidur si kecik, boleh om cuba beberapa tips ni 👇

Untuk yang nak mula set waktu tidur si kecik, boleh om cuba beberapa tips ni 👇

1) BUAT DIA AKTIF WAKTU SIANG
Kiranya waktu siang kita kasi dia penat habis. Kalau hari sekolah biasa mungkin dia dah penat siang seharian. Jadi hujung minggu ni kita set aktiviti sikit untuk dia aktif dekat rumah atau dekat luar. Sambil tu boleh bonding sekali kan 😊


2) SEDIAKAN RUTIN TIDUR
Masa mula-mula nak biasakan waktu tidur, memang agak susah nak dapat kerjasama tu kan, tapi kita cuba set rutin dengan benda yang dia suka. Contohnya pakai baju tidur favourite, lampu tidur comel2, baca buku 3D ke. Kalau dia ada mainan dolls atau animals kita buat macam toys pun ada rutin. Kalau kita kata,

"Eh Elsa dengan Anna pun nak tidur ni, dorang penat dah harini haa"

Dengan mainan dorang, budak-budak lebih mudah rasa empati. Jadi dia paham okay dah waktu tidur. Jadi dia pun kena tidur juga lah kalau Elsa pun dah tidur 💤

3) BERI RUANG DAN PILIHAN
Dalam proses nak ajar benda baru, kita perlu bagi sikit ruang untuk dia proses ape bende waktu tidur ni, kiranya "kenapa perlu tidur?" Yela budak-budak kan suka nak have fun je, walaupun mata pun kadang2 dah tak larat bukak tapi sanggup lawan 😆 Jadi selain daripada kita explain pentingnya tidur untuk dia, kalau dia ada songeh sikit kita layankan je dulu. Contohnya, nak bawak dinasour ke, nak pakai crown ke, ha bawak ajelah. Kadang-kadang ada masa lepas beberapa hari dia okay, then dia taknak ikut dah, jangan risau. Teruskan je macam biasa, dalam beberapa malam dia akan jadi automatik 👌


Yang pentingnya cara mudah latih tidur anak, masa nak latih waktu tidur, kita kena jadikan pengalaman tu sesuatu yang positif. Ibarat tidur ni aktiviti yang best, macam playtime, cuma playtime yang lebih tenang 🤭

facebook kredit : Aizah Zarirah


Semoga bermanfaat 💕 Dan akak doakan para ibu ayah yang baca ni semua dapat rehat yang mencukupi, AAMIIN 😄​

Artikel berkaitan

Author

Share